in

Zeci de mii de români îşi caută de lucru peste hotare

Speranţa într-un trai mai bun îi face pe tot mai mulţi dintre români să caute cu asiduitate un loc de muncă în străinătate. Potrivit recrutorilor, numărul celor care au aplicat, luna trecută, pentru un job peste hotare a crescut cu aproape 8% faţă de perioadă anterioară. Domeniile cele mai căutate au fost agricultura, hoteluri/turism sau construcţii, în timp ce ţările în care vor să se angajeze cei mai mulţi dintre români sunt Marea Britanie, Germania şi Italia. Se remarcă astfel o creştere a interesului pentru ţările nordice, în special pentru Norvegia, pentru care au aplicat peste 4.000 de români.

 

Ideea de a munci în străinătate rămâne o opţiune importantă pentru românii care îşi caută un rost. Potrivit recrutorilor, cererea pentru un job în străinătate este în creştere, iar cei mai mulţi candidaţi se îndreaptă spre agricultură, hoteluri şi turism. În mod surprinzător, nu se mai caută joburi în restaurante.

În luna mai, peste 62.000 de români şi-au căutat un loc de muncă în străinătate, în 29 de departamente din 41 de diferite ţări, conform statisticilor realizate de portalul de recrutate Tjobs.

Atracţie pentru ţările nordice

Se observă, astfel, o creştere a cererii de 8% faţă de luna anterioară, una din explicaţiile recrutorilor pentru această creştere fiind şi locurile de muncă sezoniere, a căror ofertă creşte la începutul verii.

ţara preferată de românii care sunt dispuşi să muncească în străinătate este Marea Britanie, spre care s-au îndreptat 25.8% din aplicaţii, urmată de Germania cu 11%, Italia 10.5%, Spania 9.6% şi Norvegia cu 6.4%. O altă observaţie care reiese din statistici este că Spania a scăzut mult în preferinţele românilor, în timp ce ţările nordice par din ce în ce mai atractive ca loc de muncă. Peste 4.000 de oameni vor să plece la muncă în Norvegia.

Agricultura şi hotelurile, în topul preferinţelor

Cei mai mulţi aplicanţi pentru un loc de muncă în străinătate din statisticile Tjobs, peste 17.5%, au căutat post în domeniul agricol sau silvic. A doua preferinţă – cu 16.2% din aplicanţi – este pentru job-urile din zona hotelieră şi turism.

Construcţiile au atras 11.3% din aplicanţi, transporturile şi îngrijirea vârstnicilor, aproximativ 5%. Cele mai puţine locuri de muncă se caută în zona de vânzări, restaurante şi a personalului medical şi sanitar, unde au aplicat 3.5%-4% din români.

Surprinzător este faptul că pentru medici şi personal sanitar au aplicat pentru un job 4% dintre cei care vor să lucreze în străinătate, în condiţiile în care acest domeniu a venit cu oferta cea mai bogată de locuri de muncă vacante, respectiv peste 5.000 de joburi disponibile.

Contractele de muncă fictive, o practică uzuală

Dacă o ofertă de muncă în străinătate pare prea bine plătită sau contractul este prea uşor de semnat, de cele mai multe ori poate fi vorba de o păcăleală. încercaţi să verificaţi temeinic oferta înainte de a-i da curs. Iată câţiva paşi în acest sens:

 

• Verificaţi validitatea ofertei. întreaga lume trece prin criză deci, peste tot salariile au scăzut faţă de anii trecuţi.

• Oferta de angajare trebuie să conţină detalii clare despre condiţiile de cazare şi asigurarea medicală.

• Atenţie la recrutorii care folosesc numere de telefon cu suprataxa, este probabil să fie neserioşi. Dacă aveţi orice fel de dubii, întrebaţi la Inspecţia Muncii despre respectiva firmă

• Nu plecaţi fără a semna un contract de muncă. Acesta ar trebui redactat inclusiv într-o limbă pe care s-o cunoaşteţi şi trebuie să conţină detalii despre programul de lucru, zile libere, transport, cazare, masă şi salariu.

 

Peste 17.000 de români şi-au căutat un job în UE, 1.800 au şi găsit

Din cei peste 17.400 de români care au apelat anul trecut la serviciile Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) pentru găsirea unui job într-un stat european, doar 1.800 au obţinut un loc de muncă.

„În anul 2010, 17.441 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în state europene s-au adresat consilierilor EURES pentru găsirea unui loc de muncă în diverse state europene”, arată un raport al ANOFM.

Potrivit raportului, doar un număr de 1.885 de români au obţinut un contract de muncă într-un stat din Europa.

Peste 1.650 de persoane au obţinut contracte de muncă prin intermediul burselor locurilor de muncă organizate de EURES România şi 227 persoane au obţinut contracte de muncă ca urmare a aplicaţiilor individuale pe portalul EURES.

Numărul celor care şi-au căutat de lucru în străinătate a crescut cu 7.433 persoane în 2010 faţă de 2009, de la 10.008 persoane la 17.441 persoane. Anul trecut prin intermediul EURES au fost disponibile peste 3.000 de locuri de muncă în străinătate.

}ările preferate de românii care şi-au căutat de lucru în străinătate au fost Spania, Italia, Danemarca, Germania, Austria şi Marea Britanie. Cei mai mulţi dintre românii care au aplicat pentru un loc de muncă în afara ţării s-au interesat de ofertele de muncă din agricultură, construcţii, industria prelucrătoare, industria hotelieră, industria alimentară, dar şi IT şi sectorul medical.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sfârşit de an şcolar/ La Guidonia, o româncă i-a ȋnvaţat pe italieni şi străini să se respecte reciproc

Naiul lui Gheorghe Zamfir va răsuna ȋn centrul Romei. Vezi programul complet al “Zilelor României”