in

Sfârşit de an şcolar/ La Guidonia, o româncă i-a ȋnvaţat pe italieni şi străini să se respecte reciproc

Roma 14 iunie 2011- Sâmbătă 11 iunie, a avut loc la Guidonia, lângă Roma, ceremonia de ȋnchidere a cursului “Laboratorio interculturale di valorizzazione delle diversità” (Laboratorul intercultural de valorizare a diversităţii), adresat tuturor elevilor Institutului “Montecelio” din localitate. Cursul, care a durat 4 luni şi la care au participat peste 100 de elevi italieni şi străini, a fost organizat şi ţinut de o inimoasă profesoară româncă: Gianina Ghiuţă – (foto stanga).

“Am ȋncheiat cu succes patru luni de curs şi am avut marea satisfacţie să văd că cei peste 100 de elevi, părinţii lor, dar şi direcţiunea şcolii, au apreciat munca şi entuziasmul pe care cred că am reuşit să le dedic”, a spus, emoţionată, Gianina Ghiuţă, care lasă cifrele să vorbească de la sine: “Am avut 95 de elevi cu vârsta cuprinsă ȋntre 3 şi 6 ani, 10 copiii din clasele primare şi 25 de elevi de la gimnaziu (şcoala “medie”). Majoritatea dintre ei sunt italieni, iar dintre străini, alături de români, au participat copii de toate naţionalităţile: marocani, albanezi, polonezi, ruşi şi bengalezi”.

Cursul a fost structurat ȋn laboratoarea creative şi didactice de câte 8 ore săptămânal. “Am vrut să le transmit ȋn primul rând o valoare fundamentală, care este respectul reciproc, indiferent de culoarea pielii sau de limba pe care o vorbesc”.

Ca să le explice elevilor ei, curioşi să afle de ce unii imigranţi se ȋmbracă ȋn haine mai colorate, profesoara româncă le-a vorbit despre tradiţiile diferitelor popoare, sau de condiţiile climatice diferite: “Suntem diferiţi unii de alţii, tocmai de aceea trebuie să ne respectăm, aşa cum suntem. I-am ȋnvăţat pe copii cântece despre diferite ţări sau steagurile diferitelor state”.

Ana Francesa Lupu – 10 pe linie

Festivitatea de ȋnchidere a coincis şi cu terminarea anului şcolar şi, cu aceeaşi ocazie, a fost premiată şi o elevă româncă, Ana Francesca Lupu, care a absolvit anul şcolar cu nota zece pe linie, fiind cea mai bună la ȋnvăţătura din clasa ei.

La ceremonia de ȋnchidere a cursului au participat numeroase oficialităţi din localitate, care au felicitat-o pe profesoara româncă, pentru modul ȋn care a dus la bun sfârşit iniţiativa ei de cunoaştere multiculturală.

“Vreau să le mulţumesc celor din primărie, consilierilor Angelo Ciccotti şi Andrea di Palma, care m-au sprijinit şi au crezut ȋn proiectul meu, Robertei Moncado, directoarea şcolii şi Ramonei Bădescu, care a venit special de la Roma pentru a fi alături de mine şȋ de elevii mei. Este un semnal puternic, interesul din partea insituţiilor arată cât de importantă este comunitatea de români- cea mai numeroasă comunitate de străini din localitate”, ne-a declarat profesoara româncă.

Gianina Ghiuţă este absolventă a Facultăţii de Teologie din Piteşti, a făcut studii post universitare la Universitatea "La Sapienza"- de la Roma. Este mediator cultural şi profesoară la Guidonia.

Miruna Căjvăneanu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Video: Berlusconi ȋi arată preşedintelui Netanyahu cum e “Bunga Bunga”

Zeci de mii de români îşi caută de lucru peste hotare