in

Asociaţia „Romania chiama Parma”, manifestări dedicate memoriei victimelor comunismului

Sâmbătă 7 decembrie 2013 s-a desfăşurat la Biblioteca „Ilaria Alpi” din Parma, în prezenţa Consulului General al României la Bologna, Dr.Eugen Şerbănescu şi Consul Mirela Donciu, conferinţa Dr. Delia-Roxana Cornea: „Il Regime comunista in Romania e la sua fine: riflessioni su un passato recente”.

Evenimentul face parte dintr-o acțiune culturală mai amplă, inițiată de Biblioteca „Ilaria Alpi” în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (România), în cadrul căreia a fost vernisată expoziţia documentar-fotografică „Il gulag romeno: la tragedia di una nazione”, coordonată de dna. muzeograf dr. Delia Cornea şi care va fi găzduită, în perioada 7-24 decembrie, în cadrul aceleiaşi Biblioteci.

Iniţiativa, promovată şi sprijinită de Asociaţia „Romania chiama Parma” şi de editura „Constanţa City Walking Guide”, este dedicată memoriei victimelor comunismului.

În prezenţa unui numeros public român şi italian, Dr.Delia Roxana Cornea a adus în atenţie problematica trecutului dureros al României din perioada regimului comunist (1945-1989), expozeul fiind completat de o prezentare foto-documentară urmărită cu mare interes de către cei prezenţi. Această prezentare a trezit în memoria românilor amintiri dintr-o perioadă întunecată, în timp ce italienii au descoperit amănunte mai puţin cunoscute din istoria noastră recentă.

A urmat vernisarea expoziției „Il gulag rumeno: la tragedia di una nazione”, structurată ca un parcurs prin istoria neagră a acelor ani. Expoziţia, care prezintă publicului italian unul dintre momentele cele mai întunecate din istoria recentă a poporului român, are la bază documente din arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (București), din fondurile documentare ale Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Constanța și din Arhiva Institutului pentru Studiul Totalitarismului (București).

Prezentarea expozițională are ca punct de plecare modelul Gulagului sovietic, descris de scriitorul rus Alexander Solvjenițîn în celebra sa carte, model exportat mai apoi în România în cele mai mici detalii. Este prezentată apoi harta gulagului, care demonstrează amploarea fenomenului concentraţionar din România comunistă, însumând nu mai puțin de 44 de închisori şi 72 de lagăre de muncă forțată, în care au fost întemnițați toți cei care s-au opus sistemului totalitarist impus în țară.

Expoziţia pune accentul pe unul dintre episoadele dureroase ale experimentelor prin care a trăit România în perioada anilor 1947-1964, şi anume deschiderea lucrărilor Canalului Dunăre Marea Neagră (1949-1953), şantier utilizat de către puterea comunistă ca “lagăr de exterminare prin muncă” a adversarilor politici, intelectualităţii şi preoţimii. În cele 14 lagăre de pe parcursul şantierului au fost internați circa 19.000 de deținuți politici, mulți dintre aceștia murind din cauza condiţiile de muncă inumane, a lipsei de hrană și a torturilor la care au fost supuși.

În paralel sunt evidențiate elementele de propagandă prin care statul totalitarist încerca să motiveze „clasa muncitoare” în lupta împotriva „burgheziei şi tendinţelor expansioniste ale statelor occidentale”. Fotografiile, documentele de arhivă şi mărturiile celor care au suferit în anii prigoanei comuniste încheie un periplu emoționant prin istoria acestei perioade întunecate trăită de poporul român.

Documentele din arhiva Securităţii, alături de ziarele vremii, relevă metodele şi mijloacele inumane folosite pentre crearea „prin muncă” a Omului Nou, și dovedesc, o dată în plus, falimentul unui experiment nereuşit.

Studiile și cercetările de specialitate din ultimii ani au arătat că în urma calvarului comunist din România au avut de suferit peste 2 milioane de persoane, expoziţia de faţă fiind doar un modest omagiu adus memoriei tuturor victimelor acestui regim.

Tot sâmbătă 7 decembrie 2013, după amiază a fost organizat un laborator de lectură destinat copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani, în cadrul căruia au fost citite poveşti româneşti în ediţie bilingvă. Această activitate a fost îndrumată de către Conf. Dr.Camelia Sanda Dragomir de la Universitatea Ovidius din Constanţa, în prezent lector de limba română la Universitatea din Pisa.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Copii cu malformații cardiace vor fi operați de medici italieni la Spitalul Marie Curie

Mort la 26 de ani în Liguria