in

Colinde românești la Roma, grupuri artistice românești au adus în fața publicului datinile noastre

În prag de sărbători, când tot creştinul se pregăteşte să sărbătorească Naşterea Mântuitorului Isus, ne umplem sufletul cu frumusețea colindelor tradiționale şi casele noastre se primenesc în aşteptarea colindătorilor.

Un grup de colindători, sub îndrumarea artistei Steluţa Floriştean-Preşedinta Departamentului Cultural al F.O.R.I.( Federația Organizațiilor Româneşti din Italia) a pornit a colinda şi s-au oprit la Biserica ortodoxa din Borghesiana (Roma), gazdă bună fiindu-le Părintele Simut Dimitru Ioan. Colindul său de bun venit şi-a găsit ecou în inimile enoriaşilor şi cu fiecare notă a înălţat spre ceruri ruga românilor spre bunătate, milostivire, dăruire!

Programul, pus minuțios la punct de grupurile artistice ”Suflet românesc” şi ”Sunt suflet din sufletul neamului meu” a adus în fața publicului datinile noastre: colindul, jocul caprei, jocul bătrânesc, steaua şi pluguşorul (spus cu atâta patos de Luminița Cucoş). Măştile confecționate manual de către Luminița au fost o încântare pentru toți, în special pentru cei mici.

Mesajul ambasadorului României în Italia, George Bologan a fost transmis românilor de către domnul vice-consul Urs Ionuț. Un îndemn la unitate, la păstrarea tradițiilor şi a le dărui urmaşilor au avut şi domnul Rareş Cristea – preşedinte F.O.R.I şi domnul Adrian Nicolae Niță – prim vice-preşedinte al aceleaşi organizații.

Nu puteau lipsi de pe masa îmbrăcată de sărbătoare cozonacii şi prăjiturile, mere, mandarine şi nuci, spre ïncântarea copiilor prezenți. Pentru aceştia a sosit şi Moş Crăciun cu daruri de la sponsorii evenimentului: DigiMobile, Oriflame şi Herbalife.

În spiritul Crăciunului, „privighetoarea inimilor noastre” Steluța Floriştean ne-a umplut inimile de bucurie şi ochii de lacrimi cântându-ne şi încântându-ne cu cântecul din Bucovina şi nu numai. Căci nu poți rămâne de piatră când auzi „Doamne ocroteşte-i pe români” şi vezi fluturând steagul tricolor, ținut cu mândrie de oamenii veniți la spectacol.

Lăcrămioara Maricica Niță, Roma

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tragedie într-o familie de români din Italia: fiica de 19 ani s-a sinucis pentru că a rămas șomeră, tatăl a găsit-o moartă în baie

Asti, româncă de 63 de ani, jefuită la autocar de toată agoniseala din Italia de falși carabinieri