in

Gabriela Mocanu, președinta asociației românilor din Cosenza: ”Aici, românii au nevoie de protecție împotriva abuzurilor”

Gabriela Mocanu, președinta asociației ”Comunitatea Românilor în Calabria – DACIA” din Cosenza, ne-a trimis la redacție un comunicat cu ocazia organizării unui eveniment cultural dedicat Zilei Femeii. Cu această ocazie am discutat despre problemele românilor din Calabria și cum ajută asociația, a cărei președintă este, conaționalii. Românca este originară din Bacău și în prezent locuiește cu familia la Cosenza.

Iată comunicatul:

”Ziua de 8 martie a fost sărbătorită de către comunitatea românească cu o adevărată petrecere în onoarea femeii, am sărbătorit femeia mamă, femeia româncă ce face sacrificii pentru a avea un viitor mai bun pentru ea și pentru familia ei.

Asociația Comunitatea Românilor în Calabria DACIA a organizat la Cosenza, o mică petrecere pentru doamnele și domnișoarele care muncesc în casele și cu familiile italienilor.

Cu această ocazie, dorim să transmitem din nou La mulți ani tuturor femeilor! Mulțumim și apreciem sacrificiile pe care acestea le depun pentru ca familia să aibă o viață mai bună! Ne dorim ca această primă petrecere organizată pentru ele să fi adus un zâmbet în sufletul lor, pentru că merită să fie apreciate!

Mulțumim consilierilor asociației care au fost nu doar trup și suflet, ci și economic la organizarea evenimentului. Fabuloși au cântat și ne-au încântat, întreținând atmosfera, Formația Tradițional (Dany de la P.Neamț).

Mulțumim autorităților românești, doamnei Consul General Lucreția Tănase și domnului Viceconsul Mihai Stirbu, care deși nu au putut fi prezenți, ne-au fost alături sufletește prin intermediul mesajelor de încurajare și susținere.

Mulțumim autorităților italiene, prin prezența în mijlocul nostru, Președintelui Consiliului Comunal, Pierluigi Caputo și a consilierului comunal și delegat Welfare din partea primarului Cosenzei, Alessandra de Rosa, italieni, care au văzut cu ochii lor că noi românii avem obiceiuri frumoase, dansuri și mai frumoase și oameni excepționali.     

Încă o dovadă că puterea depinde de noi, cu cât suntem mai uniți, cu atât suntem mai puternici. Doar în felul acesta, uniți și fără invidie putem fi auziți de către autoritătile locale. Felicitări echipei DACIA, consilierilor asociației care participă trup, suflet și financiar pentru a arăta tuturor românilor că putem fi uniți !”  


Care sunt problemele cu care se confruntă românii din Calabria?

Principalele probleme cu care se confruntă comunitatea românească în Calabria sunt: probleme ce țin de muncă și nerespectarea prevederilor contractelor naționale în domeniul agriculturii și a muncii casnice, nenumăratele abuzuri din partea angajatorilor persoane fizice sau juridice, lipsa unei politici coerente la nivelul autorităților locale în materie de protecție a angajaților, abuzuri din partea funcționarilor de la diferite primarii, oficii INPS, ASL.

Cum ați încercat de-a lungul timpului să le dați o mână de ajutor?

Din experiența pe care am trăit-o eu la locul de muncă unde lucrez și a abuzurilor pe care le-am trăit personal, am prins curaj și am fost determinată să încerc să fac ceva pentru a ajuta românii să nu accepte condițiile pe care le impun angajatori italieni.

Cu ce credeți că v-ar putea ajuta Statul Român?

Statul român ar putea ajuta asociațiile în așa fel încât să ne susțină la campaniile informative pentru ca cetățenii să își cunoască drepturile și îndatoririle și să asigure că vor interveni prompt în cazul abuzurilor, nu doar la nivel declarativ și cu sincere regrete. Românii care, din greșeala lor sau nevoia exagerată chiar și inconștiență, ajung victime ale abuzurilor, au nevoie de protecție împotrivă celor care sunt autorii abuzurilor.

V-ați întoarce acasă, în Romania? În ce condiții?

M-aș întoarce în România dacă nivelul salariului ar fi de 700 euro net, venituri care să asigure un trai decent în raport cu nivelul cheltuielilor lunare.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sărbătoarea Mărțișorului la Bari: ”Au venit români de departe, dornici de tradiția mărțișorului”

Viterbo, român de 36 de ani ucis într-un impact devastator cu un TIR