in

Sărbătoarea Mărțișorului la Bari: ”Au venit români de departe, dornici de tradiția mărțișorului”

Evenimentul ”Bun venit Primavara cu Mărțisor”, a șaptea ediție, a avut loc la Bari, duminică, 11 martie 2018. Întâlnirea a început la ora 16:30, în Piazza Balenzano, la ”Casa delle Donne del Mediteranean”, eveniment ce a marcat ”sosirea primăverii cu Marțisor”.

Inițiativa, promovată de președintele asociației EU Tracialand ITALIA, Monica Irimia, cu sprijinul primarului și a Primărie din Bari, face parte dintr-un lung șir de evenimente culturale, organizate și programate cu scopul de a promova tradițiile românești.

Anul  trecut a avut loc în minunatul salon  al Universitatii Aldo Moro din Bari, cu poezii de scriitori internaționali, o paradă de costume  antice tradiționale românești și cu invitatul de onoare rectorul universității.

”Anul acesta am ales un spațiu dedicat cetățenilor  care găzduiește  mereu diverse asociații locale „Casa delle Donne del Mediterranio „ din centrul orașului Bari”, ne-a declarat Monica Irimia.

Evenimentul a fost îmbogățit datorită prezentării de carte. „Viaggi Bianchi” de Jean Poul Stanisci. Autorul povesteste o parte importantă din călătoriile sale în lume pline de conținut istoric și de un impact emoțional, printre care si experiența sa la București.

Firul roșu care conduce în timpul zilei va fi acela al martirului.

„Mărțișorul – spune Monica Irimia, organizatorul inițiativei și președintele asociație europene TraciaLand Italia – este, de fapt, o brățară cu două fire, unul alb și unul roșu, învârtite, care simbolizează atât viața și puritatea. Și, de obicei, petrecere  lui are loc în primăvară. Acesta este motivul pentru care aleg să sărbătorim în fiecare an acest eveniment important, pentru noi, de asemenea, cu toți cetățenii comunității în care ne simțim bineveniți la Bari si care din Decembrie 2017 a fost numit patrimoniu UNESCO”.

Evenimentul a avut o prezenta importantă a romanilor. S-au alăturat reprezentanți ai altor comunități, de diverse națiuni, prezente în teritoriul și de italieni.

”Se citea pe fata românilor bucuria de a petrece toți împreună cu muzică și dansuri, au ajuns de departe familii care locuiesc în provincie chiar și de la 50 km, dornici de tradiția mărțișorului”, a mai spus Monica Irimia

Moderatorul evenimentului  Massimiliano Raso  director artistic la numeroase evenimente culturale internaționale.  Invitata de onoare a fost Micaela Paparella presedintele Municipiului 1 al Primăriei din Bari. Evenimentul s-a încheiat cu o degustare de dulciuri tipice românești, (mucenici, cozonac si turta dulce).

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

VIDEO – Tornadă în sudul Italiei: numeroase daune materiale și răniți duși în stare gravă la spital

Gabriela Mocanu, președinta asociației românilor din Cosenza: ”Aici, românii au nevoie de protecție împotriva abuzurilor”