in

Românii din Lombardia sunt invitați la Pizzighettone: prima placă oficială în memoria soldaţilor transilvăneni

Sâmbătă 21 mai la Pizzighettone, în provincia Cremona, se va ţine ceremonia de comemorare a soldaţilor transilvăneni morţi în captivitate pe timpul Primului Război Mondial. Comemorarea dorită de d.lui Marco Baratto, Coordonator al Comitetului Italo-Român pentru celebrările centenarului Marelui Război şi Unificării României înfiinţat pe lângă Consulatul General al României din Milano, va începe în jurul orei 9.30 la Cimitirul din Pizzighettone (CR) cu un moment de rugăciune şi depunerea unei coroane de flori.

Apoi, lângă sistemul de apărare din Pizzighettone se va ţine inaugurarea expoziţiei „Românii şi Marele Război”, cu intervenţia Com. Emanuele Bettin.

La final, se va proceda la comemorarea oficială cu discursurile reprezentantului Consulatului din România la Milano, a unui reprezentant al administraţiei locale a oraşului, a d.lui Baratto, în calitate de Coordonator al Comitetului Italo-Român pentru celebrările centenarului Marelui Război şi Unificării României înfiinţat pe lângă Consulatul General al României la Milano, şi a unui reprezentant al Grupului de Voluntari Mira din Pizzighettone.

Manifestaţia se va încheia cu inaugurarea unei plăci comemorative, oferită de Consulatul României, în amintirea soldaţilor transilvăneni care pe timpul Primului Război Mondial au fost prizonieri în oraşul Pizzighettone.

Este vorba de prima placă oficială inaugurată în memoria soldaţilor transilvăneni dispusă în Lombardia. În intenţia promotorilor, printre care Dl. Baratto, va fi prima dintr-o lungă serie. Un mod concret pentru a marca şi în mod vizual comemorarea soldaţilor transilvăneni morţi în Lombardia pe timpul primului conflict mondial. Mulţumiri Primăriei din Pizzighettone, Grupului de Voluntari Mura şi Institutului pentru Istoria Risorgimentului – Cremona Lodi.


Citiți și:

Salvați soldatul George! Căzut în Italia în Primul Război, planul pentru repatrierea osemintelor unui erou român

Din 10.000 de români morți în Italia în Primul Război Mondial, UNUL se poate întoarce acasă. Să-l ajutăm!

Comemorare a soldaţilor transilvăneni căzuţi în luptă, înmormântaţi la Codogno (Lodi)

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Viorica Nechifor, candidată pe lista civică ”Progetto Torino”: ”Românii pot rescrie istoria acestui oraş!”

PNL Diaspora, către filialele fugare: ”Așa ajutați PSD”