in

Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Terni. „O oportunitate imensă de valorizare și susținere a tradițiilor românești”

Centrul oraşului Terni (Umbria) a găzduit, duminică, 20 iunie 2021, un eveniment pentru a celebra Ziua Universală a Iei, organizat de Asociația „Mâini Dibace”, din localitate.

Au fost prezentate costume populare româneşti şi în mod particular ii din Moldova, Muntenia şi Maramureş.

Costumele provin din colecţiile personale ale organizatorilor, iar în mare parte au fost realizate manual, sub egida asociației organizatoare.

Numele de afiş al evenimentului a fost „Ia românească, de la tradiție la modernitate” şi s-a vrut „o  evidenţiere a translaţiei de la arhaic la zilele noastre pentru un obiect de vestimentaţie care nu se va demoda niciodată”, aşa cum declară Magda Santos (40 de ani), profesoara la Terni, originară din Piatra Neamţ şi una dintre iniţiatoarele proiectului.

„Ţinem să le mulţumim autorităţilor locale care s-au arătat încântate de acest eveniment şi ne-au aprobat una dintre cele mai frumoase pieţe din centrul oraşului, piaţa Europa.

De asemenea, mii de mulţumiri publicului, inclusiv celor care s-au oprit doar pentru câteva minute. Pentru noi înseamnă mult”, a declarat din partea staff-ului organizator, Iulian Cantea (34 de ani), comerciant, originar din Braşov.

Asociația ”CUORE” din Italia cere demisia Oanei Ursache, șefa DRP: ”Dăunează grav!”

„Astfel de evenimente reprezintă o oportunitate imensă de valorizare și susținere a tradițiilor românești și, totodată, încurajează tinerii români din Terni, să celebreze istoria portului traditional.

«La Blouse Roumaine» este încă odată recunoscută ca un simbol internațional al culturii române și ca o sursă de inspirație”, conchide Gabriela Lungu (53 de ani), colaboratoare în cadrul programului de Cursuri de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească, organizat de ILR, originară din Judeţul Iaşi.

Cei trei organizatori fac parte din asociaţia culturală „Mâini Dibace” din Terni, care activează în domeniile; educației, cultură/intercultură, comunicare, solidaritate socială și colaborare internațională.

Biroul de presă al asociației „Mâini dibace”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Italia renunță la purtarea măștii în aer liber, va fi obligatorie doar în locurile aglomerate și mijloace de transport în comun

Furate din Italia! Mafia microbuzelor cu seria șasiului modificată și numere de înmatriculare false, două autovehicule descoperite la Suceava