in

Andrea Belfiore, mediator Emergency, în sprijinul românilor nevoiași la Napoli: «M-am îndrăgostit de România»

În cartierul Ponticelli din Napoli s-a deschis recent o structură medicală a organizaţiei Emergency, la care pot apela şi românii nevoiaşi din Campania. Aflăm mai multe detalii de la Andrea Belfiore, mediator cultural în cadrul organizaţiei, cunoscător al limbii române.

Andrea Belfiore, eşti mediator cultural la ambulatoriul Emergency din Ponticelli – Napoli. Ce înseamnă să fii un mediator Emergency şi apoi ce înseamnă să lucrezi la Ponticelli, cartier dificil din Napoli?

«Mediatorul cultural de pe lângă Ambulatoriul Emergency din Ponticelli are în mod esenţial sarcina de a facilita accesul utilizatorului, cu un trecut migratoriu, la serviciile medicale din teritoriu. Facem acest lucru încercând să descifrăm care sunt nevoile şi interpretările realităţii utilizatorului străin şi, ulterior, traducându-le în cele percepute şi cunoscute de realitatea dominantă a contextului de găzduire.

Mie îmi place să spun că mediatorul cultural, în anumite cazuri, devine reprezentant al necesităţilor comunităţii. În mod paralel, mediatorul cultural cunoaşte care sunt drepturile cetăţeanului (local sau imigrant) şi încearcă să facă să fie respectate atunci când există o interpretare greşită a legii din partea administratorilor serviciilor publice. Fără a uita vreodată că obiectivul principal este autonomia cetăţeanului imigrant şi nu simpla beneficiere de serviciul medical. Ne interesează ca după o serie de întâlniri, utilizatorul să fie apoi în stare să se mişte în mod autonom pe teritoriul în care trăieşte.

Ponticelli este un cartier periferic care prezintă numeroase neajunsuri dar care ascunde, deopotrivă, diverse realităţi pozitive. De exemplu, asociaţiile şi bunăvoinţa multor operatori şi profesionişti care lucrează din greu, deşi fără mari resurse. Sperăm ca Emergency să poată deveni, pentru Ponticelli şi nu numai, un punct de referinţă pentru toţi aceia care au nevoie de asistenţă medicală şi orientare către serviciile din teritoriu.»

Vorbeşti şi limba română. Cum ai învăţat-o şi de ce ai vrut acest lucru?

«Am studiat un an în oraşul Bucureşti beneficiind de o bursă universitară Erasmus. M-am îndrăgostit de România şi oamenii săi. În momentele dificile exista mereu cineva dispus să mă ajute. Ulterior am lucrat în multe oraşe româneşti ocupându-mă în special de copiii străzii. Astfel am învăţat limba română. Având posibilitatea, mi-ar plăcea să sprijin numeroşii amici români rezidenţi în Campania la inserarea lor socio-sanitară.»

„În Campania există o numeroasă comunitate românească neorganizată”

Câţi români ai întâlnit pe timpul muncii tale la Emergency? Din ce motiv aveau nevoie de ajutor?

«Până în acest moment am vizitat câţiva cetăţeni români rezidenţi la Napoli şi în provincie. Ştim cu certitudine că în Campania există o numeroasă comunitate românească neorganizată. În sensul că lipsesc forme de asociere şi locuri de întâlnire adevărate.

Ştim cu certitudine că mulţi români nu sunt în posesia documentelor italiene (Carte de identitate, Rezidenţă, Legitimaţie Sanitară). Multe persoane renunţă să se trateze de frică să nu fie denunţate sau fiind dezinformate privind servicile teritoriale pentru imigranţii comunitari neregulamentari.

Profit de ocazie pentru a spune că Sistemul Sanitar Italian prevede o formă de asistenţă medicală pentru neregulari. În plus, există problema pediatrului de bază pentru copiii fii de părinţi neregulari. Aici la noi la Ponticelli, de exemplu, avem un pediatru două zile pe săptămână.»

Ce tip de ajutor poate oferi organizaţia voastră pentru persoanele nevoiaşe şi cum se poate accede la aceste servicii?

«Emergency este o organizaţie neguvernamentală (ONG) italiană, independentă şi neutră, înfiinţată în 1994, care furnizează îngrijiri medico-chirurgicale gratuite şi de înaltă calitate victimelor de război, minelor antipersonal şi sărăciei. Emergency promovează în plus o cultură a păcii, solidarităţii şi respectării drepturilor omului.

Actualmente Emergency lucrează în 7 ţări, unde gestionează centre chirurgicale, centre pediatrice, un centru de maternitate, un centru de cardiochirurgie, un centru de reabilitare, centre medicale de bază şi de prim-ajutor.

Emergency recunoaşte asistenţa medicală gratuită şi de calitate ca un drept inalienabil al oricărui individ, decretat de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi de Constituţia italiană. Cu scopul de a contribui la tutela dreptului la sănătate, după cum decretează art. 32 din Constituţia italiană, în 2005 Emergency a iniţiat propria intervenţie socio-sanitară în Italia în favoarea subiecţilor cei mai vulnerabili.

De la 1 septembrie 2015 organizaţia noastră a deschis un ambulatoriu fix la Napoli pe via Pacioli 95 în cartierul Ponticelli, unde sunt active serviciile de: Ambulatoriu de Medicină Generală; Ambulatoriu de infirmerie; Ambulatoriu pediatric; Ghişeu de Mediere socio-culturală şi lingvistică.

Serviciile noastre sunt adresate tuturor persoanelor care trăiesc în stare de necesitate şi care din diferite motive, economice, administrative, lingvistico-culturale, nu reuşesc să acceadă la serviciile sistemului sanitar naţional.

Ambulatoriul nostru este deschis de luni până vineri, de la 9 la 13 şi de la 14 la 18 şi toate serviciile sunt acordate cu titlu gratuit şi cu deplina respectare a normativei regionale în materie de acces la structurile Sistemului Sanitar Regional.

Pe lângă activitatea strict medicală, este activ un important serviciu de mediere culturală care se ocupă de primirea pacienţilor, de orientarea şi însoţirea la structurile Sistemului Sanitar regional, contribuind la corecta înţelegere între medic şi pacient.

În cadrul prevenţiei medicale, ne ocupăm în plus de organizarea de întâlniri informative privind diverse teme socio-sanitare cum este, de exemplu, educaţia alimentară şi educaţia medicală.»

Din punctul tău de vedere, care este imaginea românilor la Napoli şi în Campania în general?

«Eu cred că odată cu trecerea timpului cetăţenii români au reuşit să-şi îmbunătăţească propria imagine în ochii italienilor datorită eticii lor de muncă şi, în definitiv, există o anumită apropiere culturală. Există mereu instrumentalizare din partea din partea anumitor organe de informare pentru puţinii care comit infracţiuni, însă nu aş da prea multă importanţă chestiunii. În plus, odată cu recentul fenomen de migraţie în masă din zona africană şi din Orientul Mijlociu, atenţia cu siguranţă s-a focalizat pe aceste arii.»

Ce crezi despre fenomenul imigraţiei în masă a românilor? Se poate face o comparaţie cu marea emigraţie italiană de la începutul secolului trecut?

«Probabil putem compara cele două fenomene, chiar dacă momentul istoric este cu totul altul. Opinia mea este că de la intrarea României în Uniunea Europeană şi, anterior, de la căderea regimului Ceauşescu, prăpastia dintre bogaţi şi săraci s-a adâncit.

Este un fapt concret că numeroase categorii sociale au avut dificultăţi în gestionarea creşterii disproporţionate a costului vieţii. Să adăugăm că închiderea multor firme (dintre care multe italiene) a contribuit la acest fenomen.

În fine şi aspectul „cultural” al imigraţiei, adică imaginea „imigrantului de succes” şi deschiderea frontierelor a contribuit la apariţia fenomenului de imigraţie în masă. Probabil România, spre deosebire de Italia de la început de secol, nu a avut oportunitatea de a trăi o perioadă istorică de tranziţie de la economia centralizată de factură comunistă la capitalismul pieţei libere de după 1989.»

Sorin Cehan


 

Emergency este o asociaţie umanitară italiană, fondată în 1994 la Milano de medicul pacifist Gino Strada (foto) şi de soţia sa Teresa Sarti. Emergency oferă îngrijiri medicale gratuite victimelor de război şi săracilor. În acelaşi timp, voluntarii organizaţiei promovează activ valorile păcii, solidarităţii şi respectarea drepturilor omului. În prezent, asociaţia este condusă de Cecilia Strada.


Citește și:

Cosimo Rinaldi, Puglia: ”Ca italian îmi imaginam că în România predomină sărăcia şi violenţa”

Scriitoarea Flavia Piccinni, despre îngrijitoare: «O meserie destabilizatoare»

Cum e să te trezești cu doar doi euro în buzunar, în sudul Italiei: ”M-au ajutat doi îngeri, unul italian şi unul român”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tragedie la Fiano Romano: româncă de 39 de ani, moartă carbonizată într-un container

Un român se bate pentru un proiect de lege în Parlamentul italian: înscrierea automată pe listele de vot