in

Apreciatul vin spumant Prosecco, în pericol din cauza lipsei forței de muncă: ”E nevoie de 4 – 5 mii de persoane, în afară de cei care sunt deja”

Extrem de apreciatul vin spumant Prosecco este în pericol din cauza pandemiei. După ce ministrul Sănătății din Italia a impus carantina pentru români și bulgari, viticultorii din Peninsulă au rămas fără forță de muncă. Patronatele cer Guvernului soluții pentru ca muncitorii din Europa de Est să poată să ajunge și anul acesta la culesul strugurilor Glera, din care se face băutura.

Dacă şampania, născută în Franţa, este băutura succesului şi a sărbătorilor, prosecco a devenit spumantul petrecerilor fine de vară. Vine din nordul Italiei, iar podgoriile sunt incluse în patrimoniul UNESCO. Însă puţină lume ştie că viile cu struguri pentru prosecco sunt îngrijite şi culese de români. Carantina impusă muncitorilor din România i-a bulversat pe producători.

Giuseppe Collatuzzo, vicepreședinte al Consorțiului Producătorilor de Prosecco din zona Conegliano – Valdobbiadene: ”Strugurii trebuie culeși, nu rămân în vie, acolo, trebuie să devină prosecco. În cazul nostru, noi avem 92 milioane de sticle, adică 400 – 450 de mii de chintale, pentru această cantitate făcută în acestă zonă manual este nevoie de 4 – 5 mii de persoane, în afară de cei care sunt deja. Nici nu ne gândim că nu vom găsi o soluție, trebuie să găsim o soluție.”, a spus el citat de stirileProTV.ro.

Patronatele au cerut guvernului din peninsulă să găsească urgent o soluție: fie un culoar verde, fie o carantină activă.

Giulio Berola, președintele Asociaţiei Confindustria România: Știm bine că din forța de muncă calificată din sectorul agricol din toată Europa provine din Europa de Est aproape 76% chiar din România. Este necesar ca guvernele să găsească soluții definitive, stabile, permanente, care pot fi chiar adaptate în funcție de gravitatea epidemiei.

Culesul strugurilor Glera, din care se face Presecco, începe peste o lună. Guvernul italian monitorizează situația din România și, în funcție de numărul cazurilor înregistrate, va lua o decizie.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Diaspora constituie adevăratul nostru avantaj în fața Europei”. Partidul ecologist oferă românilor din străinătate locuri pe liste la alegerile locale şi Parlamentare

loterii din Italia

Cele mai populare loterii din Italia