in

Atenție! Carduri bancare, costuri suplimentare abuzive. Compania Blueair amendată în Italia cu 300.000 de euro

Să plătești cu cardul bancar continuă deseori să coste mai mult decât trebuie. Se poate întâmpla la cumpărarea online a unui bilet de avion sau rezervând o cameră de hotel. Dar li se poate întâmpla și celor care plătesc într-un magazin, în special în perioada reducerilor. Este ceea ce reiese din semnalările asociațiilor de consumatori, înregistrate de Adnkronos.

Este vorba de cazuri în care website-uri, intermediari, dar și comercianți tradiționali, descarcă asupra clientului final sume mai mari decât comisioanele interbancare care se plătesc pentru acceptarea plăților în monedă electronică.

Pentru aceste comisioane, normativa europeană impune acum un plafon unic: 0,3% din valoarea operațiunii pentru tranzacțiile cu cardul de credit și 0,2% pentru cardurile de debit și preplătite. Normativa se aplică circuitelor Visa, Mastercard și PagoBancomat, în timp ce sunt excluse American Express și Diners, care continuă să-și aplice propriile comisioane.

Însă, în ciuda normelor, practica comercială incorectă continuă să fie denunțată. Antitrust, autoritatea italiană a concurenței, a intervenit recent în diferite situații. Taxarea utilizării cardurilor de credit și de debit reprezintă un obstacol pentru utilizarea acestor metode de plată și, din acest motiv, este interzisă, după cum stabilește articolul 62 din Codul Consumatorului.

Interdicția ”este absolută, adică nu există derogări sau excepții”, după cum amintește Antitrust în decizia împotriva ACI din 16 decembrie 2016 legată de comisioanele încasate de la automobiliștii care plăteau taxa auto cu carduri de credit sau debit. Sancțiunea de 3 milioane a fost suspendată de TAR din Lazio pe 27 ianuarie și acum se așteaptă decizia Consiliului de Stat.

Și companiile aeriene și agențiile de voiaj online au fost sancționate în mai multe reprize. Antitrust a sancționat pe 14 octombrie 2016 companiile aeriene low-cost Norwegian Air și Blue Air cu 250.000 și respectiv 300.000 de euro pentru că au impus un suprapreț pentru utilizarea unui anumit mijloc de plată. Câtor consumatori nu li s-a întâmplat să achiziționeze un bilet de avion, un cadou sau un serviciu folosind computerul sau celularul, să înceapă procedura cu un preț, să adauge cheltuieli de expediere sau altele conexe și să descopere că la final în realitatea suma este cu mult mai mare dacă au ales să plătească cu un card bancar? Fără îndoială mulți au trecut prin această situație neplăcută. Antitrust subliniază însă că niciun suprapreț nu poate fi aplicat consumatorilor care cumpără online și plătesc cu carduri bancare.

Însă, potrivit semnalărilor strânse, practica ilegală și incorectă continuă. După ce a făcut semnalare la Antitrust, Altroconsumo a trimis cinci somații la principalele agenții de voiaj online care au în comun această practică ilicită. eDreams, Lastminute, Opodo, Expedia și Vologratis nu trebuie să mai continue să aplice comisioane suplimentare și trebuie să înapoieze clienților sumele încasate în mod ilegal.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Doina Matei, ”ucigașa cu umbrela”, eliberată condiționat și dată în grija serviciilor sociale. Familia victimei: ”A câștigat ea”

Matera, român propus pentru expulzare obligatorie. Agresiv cu preotul: «Nu vreau mâncare, vreau bani»