Bari, Forum economic: ”Noi oportunități de afaceri și investiții în România”

În cadrul acțiunilor de promovare a intereselor României în domeniul diplomației economice, Consulatul General al României la Bari, cu sprijinul Biroului de Promovare Comercială și Economică din cadrul Ambasadei României la Roma, Confindustria Bari și Barletta-Andria-Trani, a susținut organizarea în perioada 09 – 10 mai a.c., a unui Forum Economic, adresat companiilor italiene care investesc sau care doresc să investească în România.

Din partea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și antreprenoriat al României a participat dl.Horia Mintaș, Directorul Departamentului Investiții Străine din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România, alături de dna.Norina Boru, consilier economic în cadrul Biroului de Promovare Economică și Comercială a României de la Roma.Forumul economic a cuprins organizarea unei întâlniri de lucru în data de 09 mai la sediul Consulatului General al României la Bari, cu oameni de afaceri și întreprinzători locali din Regiunea Puglia. Delegația italiană a fost condusă de către dl.Guglielmo Donzella, directorul general al Grupului Donzella, specializată în producerea de materiale de construcții și pavimente exterioare, alături de reprezentanți din conducerea Grupului Palazzo, specializat în producția de mașini industriale, Grupul COSME cu activitate în domeniul metal mecanic și Grupul Paulownia cu sediul în Germania și activitate în regiunea Puglia.

În data de 10 mai a avut loc la sediul Confindustria Bari a doua zi de întâlniri cu oamenii de afaceri din Regiunea Puglia și Calabria, lucrările Forumului fiind deschise de către Lucreția Tănase, consulul general al României la Bari și Ing. Domenico De Bartolomeo, Președintele Confindustria Bari și Barletta-Andria-Trani, care au salutat această inițiativă, menită să dezvolte relațiile economice bilaterale și la nivel regional. Din partea italiană au mai participat Directorul Confindustruia Bari-Vitttorio Colangiuli, Coordonatorul Unioncamere Puglia -Luigii Triggiani.

Din partea mediului de afaceri local au fost prezenți circa 70 de persoane, din varii domenii de activitate, construcții, agricultură, mașini industriale, metal mecanică, chimie, mediul bancar precum și consultanță fiscală și legală, arhitectură, cercetare în domeniul agricol și producție agroalimentară.

Domnul Horia Mintaș, Directorul Departamentului Investiții Străine a prezentat un material cu privire la evoluția economiei din România din ultimii 10 ani, precum și date statistice oficiale privind rata inflației, șomajului, salariul mediu pe economie și previziuni de creștere economică ale României din partea instituțiilor internaționale, precum și programele Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat inițiate pentru încurajarea înființării de companii în România.

Doamna Norina Boru, consilier economic a făcut referire la schimburile economice bilaterale, care în 2017 au înregistrat o valoare de peste 14,6 miliarde euro, la facilitățile existente pentru companiile străine inclusiv cele italiene care doresc să investească în țara noastră, a prezentat metodologia și aspecte ce privesc fiscalitatea.

Totodată au fost prezentate oportunități/facilități oferite de investire/deschidere a unei activități economice în cadrul Parcurilor Industriale, Tehnologice sau de Cercetare create de către Guvernul României în diverse județe ale României, precum și avantajele oferite de piața forței de muncă din România.

Invitații italieni și-au expus propria experiență pozitivă în România, sau au arătat dificultățile întâmpinate în anumite domenii, cum ar fi cel al producerii energiei din surse regenerabile, respectiv eolian.

Au adresat întrebări părții române pe subiecte de interes din varii domenii de activitate economică, precum și detalii tehnice privind impozitarea firmelor conform prevederilor noului cod fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018,  fiind manifestat interes pentru proiecte concrete care pot fi dezvoltate, inclusiv în parteneriat privat sau public.