in

Viorica Dăncilă i-a dăruit Papei semințe de mărar, ceapă, castraveți și roșii. Papa: „Un meniu complet”

Premierul Viorica Dăncilă a fost primită, vineri, 11 mai 2018, de Papa Francisc, la Palatul Apostolic de la Vatican. A fost o audiență privată. Guvernul României a postat pe site-ul oficial un video cu imagini de la întrevedere, dar fără sonor, în schimb, în clipul video publicat de presa italiană se aude şi cum Dăncilă îi vorbeşte Papei Francisc despre cadourile pe care i le-a adus, adresându-i-se în limba română Suveranului Pontif.

Mediafax a redat discuţia dintre Viorica Dăncilă şi Suveranul Pontif:

„Viorica Dăncilă: Sfinţia Voastră, I am very glad for this opportunity.

Viorica Dăncilă: Sămânţe de mărar, iar aici să vă bucuraţi de roadele acestui pom mulţi ani de acum încolo.

Papa Francisc: Grazie.”

Dancilă i-a oferit Papei seminţe din soiuri de legume şi plante din soiuri tradiţionale româneşti şi un puiet de măr Florina, pe care Suveranul Pontif să le sădească în propria sa grădină din incinta Castelului Gandolfo, în care au fost sădite seminţe primite şi de la înalţi oficiali ai altor state.

Seminţele de legume şi plante dăruite de premierul Viorica Dăncilă au fost obținute la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău de inginerul şi preotul Costel Vânătorul: castravete amar Rodeo, castravete cu ţepi Tempus, ardei iute lung Decebal, tomate Buzău 1600, ceapă albă de Buzău, leuştean Topaz, busuioc violet Serafim.

«Un meniu întreg», ar fi comentat în glumă Papa Francisc, potrivit agenției askanews. La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a primit în dar de la Sanctitatea Sa Papa Francisc trei cărţi, o medalie din bronz oficială, dedicată celui de-al V-lea an al Pontificatului Sanctităţii Sale Papa Francisc şi o placă sculptată în bronz realizată de artistul Guido Veroi, exprimând un mesaj de pace, solidaritate şi justiţie socială. Întâlnirea s-a desfăşurat cu uşile închise. Dăncilă a fost însoţită de soţul ei.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cursul audienței, a fost discutată și dorința de a spori prezența românească la Vatican printr-o serie de manifestări culturale, academice și religioase de înaltă ținută, având în vedere că anul acesta este unul special, în care se aniversează Centenarul creării statului român modern. Înaltul oficial român a mulțumit pentru punerea la dispoziție a Palatului Apostolic de la Castel Gandolfo pentru instalarea expoziției ”Comorile României la Vatican”.

Vizita Papei?

După întrevedere, Viorica Dăncilă a anunţat că Papa Francisc va veni în România la începutul lui 2019. „Am avut emoţii foarte mari. Nu este un lucru obişnuit să te întâlneşti cu Papa şi să simţi acel fior de emoţie prin mesajele date. Întâlnirea a durat cam 45 de minute. Am să fiu foarte deschisă. Am discutat despre faptul că sunt prima femeie prim-ministru în România, l-a bucurat acest lucru. M-a întrebat cum văd provocările din România. I-am zis că România trebuie să se axeze pe mesaje pozitive, să-şi găsească consensul. Mi-ar place să nu mai văd dezbinare între generaţii, categorii socio-profesionale şi toţi să mergem pe acelaşi drum. Papa a fost foarte încântat de mesajul meu. Mi-a pus întrebări dacă în România oamenii au credinţă, dacă există înţelegere între ordocşi şi catolici şi i-am spus că da. M-a întrebat dacă am puterea să duc la sfârşit acest mandat. Am spus că da. Mi-a spus că la începutul anului viitor va veni în România”, a afirmat ea.

Potrivit Guvernului României, Viorica Dăncilă „și-a exprimat speranța că Sfântul Părinte va efectua o călătorie apostolică în România.”

Klaus Iohannis însă o contrazice pe Dăncilă: „Cred că nu a înţeles foarte bine ce s-a vorbit la Vatican”.

Preşedintele Iohannis crede că Viorica Dancilă ar fi făcut o confuzie între o posibilă vizită a Papei în România şi discuţiile despre preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. „Daţi-mi voie să cred că nu a înţeles doamna foarte bine despre ce s-a vorbit acolo. Am urmărit întreaga evoluţie şi, în final, a apărut şi comunicatul oficial al Vaticanului despre acea întâlnire şi, într-adevăr, acolo se spune că s-a vorbit despre Preşedinţia României a Consiliului Uniunii Europene, în prima parte a lui 2019. Singura explicaţie a mea este că doamna a înţeles că este vorba despre vizită şi nu despre preşedinţie. Deci o confuzie inexplicabilă”, a declarat Iohannis, citat de Agerpres.

Iohannis a adăugat, misterios, că ştie dacă Papa urmează sau nu să efectueze o vizită în România, dar că acest lucru va fi anunţat de ambele părţi abia atunci când vor fi lămurite toate detaliile.

„Pot să vă spun că ştiu, dar, la acest nivel, şi chiar în relaţia cu Vatican, există nişte reguli şi nişte norme foarte, foarte clare. Atunci când vor fi lămurite absolut toate detaliile, atunci se va anunţa simultan şi de către Vatican, şi de către Administraţia Prezidenţială, şi nu de alţi vizitatori sau audiaţi întâmplător”, a mai spus el.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB), Francisc Doboş, a precizat vineri că anunţul privind vizita Papei Francisc în România va fi făcut simultan de Preşedinţia României şi Vatican.

„Nunţiul Apostolic în România, E.S. Miguel Maury Buendia, m-a rugat să fac o precizare pentru presă: Când se va stabili vizita Papei Francisc în ţara noastră, anunţul acesteia va fi făcut simultan de cele două părţi: Statul Vatican (Sf. Scaun) şi Preşedinţia României. Comunicatul de azi al Sfântului Scaun nu face vreo referire la viitoarea vizită”, a scris Doboş pe Facebook.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bari, Forum economic: ”Noi oportunități de afaceri și investiții în România”

Politica italiană, scăpată de sub control! Salvini și Di Maio, acordul care sperie Europa