in

Bătrâna din Iaşi care l-a impresionat pe Papa Francisc. Ce se întâmplă cu poza femeii

papa francisc bătrână iaşi

În timpul vizitei sale la Iași, de anul trecut, Papa Francisc și-a întrerupt discursul pentru a povesti despre un moment ce l-a impresionat: o bătrână cu fața zâmbitoare ce își ținea în brațe nepotul de câteva luni. Acum, imaginea bunicii din Iași, rămasă impregnată atât de mult în memoria Suveranului Pontif, a fost printată în multe exemplare, scrie La Stampa.

Rezultatul final este o poză color cartonată proiectată chiar de Pontif, care este distribuită în aceste zile tuturor episcopilor, conducătorilor de dicastere, colaboratorilor și oaspeților primiți în timpul audienţelor cu public de la Palatul Apostolic. Un pro memoriam menit să scoată în evidenţă importanța relației dintre tineri și bătrâni.

Fotografia, publicată anul trecut de Vatican News și tipărită acum de Lev, înfățișează o femeie în vârstă zâmbitoare, cu capul acoperit cu un batic, care-şi ţine în braţe nepoţelul de câteva luni, înfofolit într-o salopetă albastră. În timp ce papamobilul trecea prin mulțime, cu ocazia întâlnirii cu tinerii și familiile, în Piața Palatului Culturii din Iași (1 iunie 2019), bunica a ridicat copilul deasupra barierelor pentru a i-l arăta Papei Francisc.

Pontiful a privit-o şi a fost înduioşat, sentiment pe care l-a mărturisit el însuși în discursul pe care l-a rostit câteva minute mai târziu în faţa tinerilor români: „Termin imediat, dar nu înainte de a vă povesti o experiență pe care am avut-o înainte, când intram în piață. Am văzut o femeie în vârstă, destul de bătrână, o bunică ţinându-i în braţe nepotul, să fi avut în jur de două luni, nu mai mult. Când am trecut, mi l-a arătat. Avea un zâmbet complice, ca şi cum ar fi vrut să-mi spună: „Uitaţi, acum pot visa!”. În acel moment m-am emoționat și nu am avut curajul să merg și s-o aduc aici, înainte voastră”, a spus Papa Bergoglio, lăsând la o parte textul cu discursul scris. Și adăugând: «De aceea vă spun. Bunicii visează momentul când nepoții vor merge înainte în viaţă, iar nepoții au curaj atunci când își iau rădăcinile de la bunici”.

Aceleași cuvinte sunt reluate pe spatele imaginii din carton dorite de Pontif. Conform informațiilor Vatican Insider, acesta ar fi fost şi motivul vizitei neaşteptate pe care Papa Francisc a făcut-o la sfârșitul lunii august la Editura Vaticanului, vizită menționată de site-ul specializat Il Sismografo.

Pe faţă, în schimb, este citată o frază a profetului Ioel: „După aceea, îmi voi revărsa duhul asupra fiecărui bărbat și fiii tăi și fiicele tale vor deveni profeți; bătrânii tăi vor avea vise, tinerii tăi vor avea viziuni (Gl 3,1) ». Este versetul pe care Papa Francisc îl amintește continuu în omiliile sau discursurile sale din timpul întâlnirilor cu tinerii, pentru a sublinia cât de importantă este, pentru prezentul și viitorul societății moderne, o relație sănătoasă între generațiile vechi și cele noi. O temă dragă pontifului argentinian care nu a ascuns niciodată legătura profundă cu bunica sa Rosa, care, așa cum a mărturisit în mai multe rânduri, a avut un rol fundamental în creșterea sa spirituală.

Nu este prima dată când Papa tipărește un pliant ca memorandum al unor chestiuni care îi sunt aproape de inimă. În timpul zborului pentru călătoria apostolică în Chile, în ianuarie 2018, Bergoglio i-a pus pe jurnaliști să distribuie în avion imaginea copilului din Nagasaki, care-l purta pe umeri pe fratele său mai mic care a murit în timpul bombardamentului atomic. O fotografie crudă, făcută de americanul Joseph Roger O’Donnell, prin care Papa lansase un avertisment împotriva oricărui conflict, în special a „celui de-al treilea război mondial fragmentat”, care supără lumea de azi.

Tomac: Italia votează pentru reducerea numărului de parlamentari. În România am făcut asta în urmă cu 10 ani, dar legea așteaptă

Rovigo, impact teribil între două mașini, ambii conducători morți, unul dintre ei este un român de 54 de ani