in

Cercetătorii italieni atrag atenţia: «Vaccinul Pfizer ar putea fi mai puțin eficient în cazul persoanelor obeze!»

Cercetătorii italieni au observat că asistentele și medicii care suferă de obezitate, și au fost imunizați împotriva COVID, au produs mai puțini anticorpi în comparație cu oamenii sănătoși, scrie The Guardian, citat de Libertatea.

Primele date analizate de un studiu derulat în Italia sugerează că vaccinul Pfizer/BioNTech este mai puțin eficient în cazul persoanelor obeze. Cadrele medicale care suferă de obezitate și au fost vaccinate au dezvoltat jumătate din cantitatea de anticorpi generați de persoanele sănătoase, au observat cercetătorii. Deși este prea devreme pentru a înțelege cu exactitate cum afectează acest lucru eficiența vaccinului, concluzia ar putea sugera că oamenii care suferă de obezitate ar putea avea nevoie de încă un rapel pentru a se asigura că sunt protejați de COVID, scrie The Guardian.

Cercetările anterioare au sugerat că obezitatea crește riscul de deces în urma infectării cu coronavirus cu aproape 50%, iar pe cel al internării cu 113%. Riscul poate crește, deoarece oamenii care suferă de obezitate au deseori și alte afecțiuni conexe, precum boli cardiovasculare sau diabet. Dar grăsimea în exces poate cauza și schimbări de metabolism, care afectează capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile.

Cercetări separate arătaseră în trecut că vaccinul antigripal obișnuit este doar pe jumătate eficient în cazul persoanelor care suferă de obezitate, în comparație cu cele sănătoase. Noul studiu, care nu a trecut deocamdată prin procesul de evaluare științifică (peer review), oferă primele indicații privind o problemă similară a vaccinului COVID.Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 3]
accident bucuresti

Șoferița care a omorât două fete aflate pe trotuar era băută. Femeia avea o alcoolemie de 0,67 g/l în sânge la trei ore după accident

Mașină cu patru români, accident grav la Bassano Bresciano, trei răniți, unul în stare critică