Menu
in

Ce s-a întâmplat cu jumătatea dispărută a Colosseum-ului din Roma?

Monument istoric aflat in centrul Romei și vizitat de foarte mulți turiști în fiecare an, Colosseum este cel mai impresionant edificiu construit în perioada Imperiului Roman. După Piramidele din Egipt, a fost cea mai impresionantă construcție a vremurilor sale.

Construcția a durat aproape 10 ani și a fost finalizată în anul 80. Suprafața de două hectare, înălțimea de 48 de metri și stilul arhitectonic specific Romei antice sunt detalii care atrag interesul tuturor persoanelor care vizitează capitala Italiei. Alături de obiective turistice precum Fontana di Trevi  și Capela Sixtină, Colosseum este un obiectiv de neratat din circuitul turistic în Roma.

După cum se poate observa foarte ușor, Colosseum (prezent și pe versiunea italiană a monedei euro de cinci cenți) nu s-a conservat decât parțial, ceea ce doar ne face să ne imaginăm cum arăta acesta cu două milenii în urmă, în perioada sa de maximă strălucire.

Multe persoane se întreabă ce s-a întâmplat cu jumătatea dispărută a Colosseum-ului roman. Adevărul este că starea actuală a obiectivului turistic din Piazza del Colosseo este și rezultatul neglijenței autorităților și a cetățenilor Romei, de-a lungul secolelor. Ruinat parțial din cauza pagubelor provocate de cutremure și hoți de piatră, Colosseum este încă un simbol iconic al gloriei Imperiului Roman.

Nu întâmplător, Colosseum este listat ca una dintre Cele șapte minuni ale lumii moderne. A fost principala scenă a luptelor între gladiatori, cu până la 80.000 de spectatori găzduiți în același timp.

Se estimează că, între anii 80 și 400, și-au pierdut viața în Colosseum în jur de 300.000 oameni, alături de peste 1 milion de animale. După aceste sute de ani de sport sângeros au urmat aproximativ 1.500 de ani de neglijență, perioadă în care jumătate din clădire practic a dispărut.

Producătorii filmului Gladiator au construit un Colosseum mai mic în Malta

Poveștile Romei Antice au fost sursă de inspirație pentru nenumărate cărți și filme, iar Gladiator (lansat în anul 2000) a reușit să reproducă într-un mod extraordinar atmosfera din acea perioadă.

Cu o poveste extrem de emoționantă și o distribuție de zile mari (Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Richard Harris), Gladiator a reușit să câștige 5 premii Oscar și să acumuleze încasări de 460.583.960 $, devenind astfel unul din cele mai bune filme din toate timpurile.

Pentru a reproduce cât mai bine atmosfera din Colosseum, echipa de producție a construit în Malta o clădire aproape identică, însă pe jumătate ca dimensiuni.

8 ani mai târziu, personajele din film reveneau în atenția publicului, de această dată pe rolele jocului de cazino Gladiator. Dezvoltat de cunoscuta companie Playtech, în colaborare cu producătorii filmului, Gladiator avea să devină rapid unul din cele mai jucate sloturi online lansate vreodată. La finalul anului 2012, Playtech lansa și varianta Gladiator Jackpot – același joc însă cu posibilitatea câștigării unui premiu Jackpot.

Colosseum în ultimii 1500 de ani

De la scenă de spectacol, Colosseum a ajuns să fie folosit în multe moduri de-a lungul secolelor ce au urmat perioadei cu gladiatori. Astfel, locul a fost umplut cu pământ și moloz, s-au plantat grădini de legume, fosta scenă a devenit loc pentru depozitat fân. În amfiteatrul de mai sus s-au instalat cizmarii, fierarii, preoții etc. Practic, orice spațiu putea fi utilizat în mod practic de diverse categorii profesionale.

La sfârșitul secolului al XVI-lea, Papa Sixtus al V-lea, constructorul Romei Renașterii, a încercat să transforme Colosseum într-o fabrică de lână. Părăsit ulterior, locul a fost invadat de o mare varietate de plante sălbatice – botaniștii au catalogat aproximativ 337 de specii diferite.

Abia în anii 1930, Colosseum a fost curățat, dar restaurarea a început abia 60 de ani mai târziu. Partea interioară a fost deschisă turiștilor abia în 2011, la aproape două milenii distanță de la construcția edificiului.

Așadar, ce s-a întâmplat cu jumătatea dispărută a Colosseum-ului roman? Pe scurt, timpul și-a pus amprenta, cutremurele l-au ruinat, iar restaurările au lipsit. Pe de altă parte, deciziile autorităților au făcut ca locul să fie tratat fără grija cuvenită unui astfel de monument istoric.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]
Exit mobile version