in

Assindatcolf: Costul pentru o badantă în Italia poate ajunge la 30 de mii de euro pe an

Costul pentru o badantă în Italia poate ajunge la circa 30.000 de euro pe an. În Italia, o persoană neautosuficientă care dorește să fie asistată la domiciliu de către o badantă poate cheltui 2.641,61 euro pe lună, care devin 29.783,14 euro pe an.

Costul include angajarea regulară a unei lucrătoare cu normă întreagă în regim de coabitare, dar și acela de suplinitor, necesar pentru acoperirea zilelor și orelor de odihna cerute de CCNL.

Acestea sunt rezultatele unui studiu elaborat de Assindatcolf, Asociația Națională a Angajatorilor Domestici, prezentat la Roma, scrie Italpress.it.
>>> Mafia badantelor, femei din Moldova exploatate în Basilicata, șefa răutăților era Valentina Duca

Costul pentru o badantă în Italia


În detaliu, costul unei badante rezidente cu normă întreagă (54 de ore pe săptămână) la nivel Cs (per persoană neautosuficientă) se ridică la 1.516,98 euro pe lună (17.117,46 pe an). Această cifră nu include doar salariul lucrătoarei, ci și acumularea celui de-al treisprezecelea salariu, TFR, concediile și contribuțiile trimestriale la INPS și Cassacolf.

Costul angajării unui lucrător neconviețuitor care acoperă un program lung de lucru este și mai mare: pentru a avea un lucrător 8 ore pe zi timp de 5 zile pe săptămână (40 de ore pe săptămână), se cheltuie 1.695,71 euro pe lună (19.112,65 euro pe an).

Dacă însă, ca în multe cazuri, este nevoie de asistență continuă (7 zile pe săptămână), pe lângă lucratorul conviețuitor va trebui angajat și un îngrijitor înlocuitor: cele mai solicitate formule sunt cele de 15 ore pe săptămână (necesare pentru acoperirea jumătății de zi de odihnă și a zilei de duminică la care are dreptul salariatul), sau pentru 25 de ore pe săptămână (care pe lângă jumătatea de zi și duminică acoperă și cele două ore pe zi de odihnă).

În primul caz, costul net lunar al înlocuitorului este egal cu 704,03 euro (7.950,41 pe an); în al doilea, 1.124,63 € pe lună (12.665,68 pe an). Prin urmare, adăugând costurile îngrijitorului cu normă întreagă și cele ale înlocuitorului, în cel mai bun caz, familia poate cheltui 2.221,01 euro pe lună, care devin 25.067 euro pe an.
>>> Români din Italia se alătură protestelor împotriva introducerii Green Pass. ”Badantele române sunt disperate”

”Familiile cuportă aceste costuri autonom”

„Lucru incredibil – spune Andrea Zini, președintele Assindatcolf – este că familiile suportă aceste costuri într-un mod total autonom, fără nicio intervenție reală a statului.

De altfel, sistemul fiscal actual permite angajatorilor domestici să deducă doar o parte din contribuțiile plătite către INPS (pentru maximum 1.549,37 euro pe an) și să deducă o parte minimă din ceea ce este cheltuit pentru salariul îngrijitorului, dar doar în prezența unor venituri sub 40 de mii de euro: mai exact 19% din 2.100 de euro, sau 399 de euro pe an și asta față de aceste costuri care, după cum am văzut, anual pot să ajungă chiar și la pragul de 30 de mii de euro”.

Este necesară o deducere totală a cheltuielilor fiscale

„De aceea – continuă el – o eventuală ajustare în jos a cheltuielilor fiscale ar fi absolut în contrast cu nevoile reale ale familiilor care, dimpotrivă, cer deducerea totală a costului intern, o armă formidabilă și pentru lupta împotriva muncii ilegale.

„Apelul pe care îl adresăm Guvernului este de a spori din ce în ce mai mult, în cadrul procesului de reformă, rolul familiilor și profesionalismul asistenților de familie, badante, acum figuri fundamentale în îngrijirea la domiciliu și deci în sistemul de bunăstare al acestei țări”.
>>> Pavia, un bătrân 85 de ani în scaun cu rotile l-a ucis pe fiul badantei. Două focuri cu o pușcă de vânătoare

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 3]

Își sună mama după cutremur, dar nu răspunde. Apoi descoperirea șocantă: era moartă de două luni

studenta pavia

Italia, studentă cu dizabilități alungată din universitate, în pauză ar fi mâncat în sala de curs: ”Dacă nu ieși, chemăm carabinierii”