in

Italia, studentă cu dizabilități alungată din universitate, în pauză ar fi mâncat în sala de curs: ”Dacă nu ieși, chemăm carabinierii”

Italia, studentă cu dizabilități alungată din universitate. Giorgia, în vârstă de 26 de ani, are o dizabilitate de 100%. Își aduce prânzul de acasă pentru că trebuie să urmeze o dietă strictă. A fost însă invitată de un oficial al universității să iasă afară din clădire, amenințată fiind cu chemarea carabinierilor. Ministrul Locatelli a declarat că este dezanăgit de acest comportament: „Viziunea mioapă asupra dizabilității persistă”.

„Mi-au spus: nu ai voie să mănânci în clasă. Dacă nu ieșiți, chemăm carabinierii. Sunt încă foarte zdruncinată și confuză, sper doar că un episod similar nu se va mai întâmpla niciodată”. Vorbește Giorgia Orsi, în vârstă de 26 de ani, o studentă din Basilio, care urmează un curs de trei ani de filosofie la Universitatea din Pavia.

O studentă italiană laudă România: „Este o țară minunată, dar din păcate…”

Italia, studentă cu dizabilități alungată din universitate

Fata este handicapată sută la sută, deoarece se luptă cu o tumoare de mai bine de un an. Își aduce prânzul de acasă, pe care mama ei i-l pregătește în fiecare zi. Ar fi foarte complicat să meargă la o cantină sau la o cafenea, pentru că trebuie să mănânce anumite alimente. Ministrul pentru Persoane cu dizabilități, Alessandra Locatelli, a declarat că a vorbit cu Giorgia și a spus că aceasta este „foarte amărâtă”, denunțând, de asemenea, persistența unei „viziuni încă mioape” asupra dizabilității.

Miercuri, 9 noiembrie, Giorgia se află într-o sală de curs din campusul San Tommaso al universității, stă în spate și nu este aproape nimeni acolo, doar câțiva însoțitori care, ca și ea, mănâncă. „Știu că nu se poate mânca în clasă, dar afară ploua și era frig, nu puteam să stau afară pentru că sunt destul de fragilă din punct de vedere imunitar”, spune eleva.

Clasa era pe jumătate goală și mi-am deschis cutia cu prânzul, când a intrat un oficial al universității și a început să strige pe un ton amenințător, invitându-mă să plec. Am fost nevoită să-i spun despre problemele mele de sănătate. Ea a plecat, iar eu am crezut că e în regulă să rămân, dar ea s-a întors cu un coleg, iar cearta a continuat până când a amenințat că va suna la poliție.

Giorgia a izbucnit în lacrimi, s-a ridicat și a plecat, în timp ce alte studente i-au luat apărarea, ceea ce, potrivit relatării tinerei de 26 de ani, a enervat și mai tare personalul universității. „Precizez că ceea ce m-a durut cel mai mult a fost faptul că mi-a spus printre rânduri că în starea mea ar trebui să stau acasă și să nu mă duc la cursuri”.

Episodul a avut o rezonanță considerabilă pe coridoarele universității

În urma sesizării studentului, a intervenit și SAISD (Serviciul de Asistență și Integrare a Studenților cu Dizabilități) al universității. O atenționare urgentă a fost trimisă garantului studenților și garantului regional de handicap.

Personalul universitar s-ar fi justificat: „Am aplicat pur și simplu regulile”, dar acum riscă să fie sancționat disciplinar. Răspunsul rectorului Francesco Svelto nu a întârziat să apară. Informat de incident, acesta i-a contactat pe părinții Giorgiei pentru a-și cere scuze personal, dar și în numele universității.

„Voi investiga episodul: foarte grav pentru lipsa de respect față de un elev fragil. Voi deschide o anchetă internă pentru a verifica faptele. Dar și a evalua dacă există motive pentru a iniția proceduri disciplinare împotriva personalului implicat”, a spus el.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 5]

Assindatcolf: Costul pentru o badantă în Italia poate ajunge la 30 de mii de euro pe an

medici donator organe

Italia a înregistrat cel mai bătrân donator de organe din lume: la peste 100 de ani ficatul său a salvat o viață