in

Cum face ‘Ndrangheta bani cu imigranții. 68 de arestări în Calabria, între care un preot și un șef al claului Arena

Operațiune de amploare a carabinierilor din Calabria în 15 mai: 68 de arestări, printre reținuți se află Leonardo Sacco, guvernatorul organizației care administrează Centrul de Primire din Isola di Capo Rizzuto, și don Scordio, preotul din Isola di Capo Rizzuto și unul dintre fondatorii organizației de caritate Misericordia.

Centrul de primire a solicitanților de azil “Sant’Anna” din Isola Capo Rizzuto, «infiltrat» de clanurile ‘ndraghetei. Aceasta este acuzația deosebit de gravă care a dus la arestarea a 68 de persoane, printre care Leonardo Sacco, guvernator al ”Fraternita di Misericordia”, organism care administrează centrul de primire.

Operațiunea ”Johnny”, declanșată în zorii zilei de 15 mai, reconstituie – potrivit magistraților din Catanzaro conduși de procurorul Nicola Gratteri – ceea ce se întâmpla în centrul de primire din Isola Capo Rizzuto, cum se deplasa gruparea și cine gestiona în contul clanului mafiot din ‘ndragheta contractele de achiziții publice și aprovizionare cu Prefectura pentru cei 1.500 de imigranți găzduiți în ceea ce este considerată cea mai mare structură de primire din Europa, având o suprafață de cinci hectare.

Potrivit acuzării, dintre cele peste 100 de milioane de euro atribuite structurii, cel puțin 30 ar fi fost direcționate către clan. În afară de arestări, au fost puse sub sechestru apartamente și mașini de lux.

Direcția Districtuală Antimafia din Catanzaro a identificat în persoana lui Leonardo Sacco, care a fost și vicepreședinte național al Misericordia, un paravan pentru clanul Arena (al cărui șef  Nicola Arena este închis în regim dur de detenție), pentru a pune mâna pe gestiunea centrului din Isola. O afacere de 12 milioane de euro. Sacco ar fi încheiat acorduri cu don Edoardo Scordio, paroh din Isola di Capo Rizzuto și unul dintre fondatorii organizației caritabile Misericordia: și sacerdotul este printre arestați.

Exploatând funcția lui Leonardo Sacco, gruparea Arena pusese mâinile și pe contracte de 4 milioane de euro la centrele din Lampedusa, acordate unor societăți înființate special de membrii Arena și de alte organizații criminale din zonă, care își împărțeau astfel fondurile comunitare rezervate refugiaților.

Cei arestați sunt acuzați de asociere în scopul comiterii de infracțiuni de tip mafiot, extorcare, port și deținere ilegală de arme, înregistrare fictivă de bunuri, deturnare de fonduri în dauna statului, înșelăciune agravată, fraudă în furnizări publice și alte infracțiuni de natură fiscală.

Dintre cele 68 de persoane reținute iese în evidență numele Leonardo Sacco, om cu amiciții politice în stânga și dreaptaÎntotdeauna prezent la dezbaterile și întâlnirile cu politicieni naționali. Are fotografii embematice cu oameni ca Renzi, Berlusconi, Salvini sau Alfano.


În ultimii zece ani, fostul vicepreședinte al Misericordia Italia și întreprinzător de succes, Sacco, datorită funcției sale a putut să încheie relații instituționale și să întâlnească personalități politice de vârf. S-a aflat în prima linie în prezentările raportului privind legalitatea și lupta împotriva ‘ndranghetei; el a semnat pe convenția cu Chestura din Crotone pentru un «raport de colaborare în cadrul gestionării centrelor de găzduire»; tot datorită funcției sale Misericordia din Isola Capo Rizzuto a obținut serviciul de transport al deținuților infirmi de la penitenciarul din Catanzaro.

În ultimii ani a fost și consilier al administrației Aeroportului Sant’Anna din Crotone și președinte al echipei de fotbal din Isola Capo Rizzuto care joacă în Campionatul de Excelență. Întotdeauna prezent la dezbaterile și întâlnirile cu politicieni naționali. Are fotografii embematice cu oameni ca Renzi, Berlusconi, Salvini sau Alfano. Dar la fel de emblematică este o fotografie care îl înfățișează, în 2010, la botezul fiului unuia dintre membrii Arena, unde Sacco a fost desemnat să fie naș.

Ancheta „Johnny” a destructurat puternica grupare Arena a cărei prezență a monopolizat fiecare activitate din provincia Crotone, dar și din Catanzaro. Orice lucrare publică era administrată de familia din Isola Capo Rizzuto.

Gruparea Arena a comis zeci de atentate împotriva întreprinzătorilor care nu voiau să se conformeze.

În ultimii ani, gruparea s-a dedicat afacerilor din domeniul pariurilor online. Garda de Finanțe a stabilit că societatea de pariuri Centurion Bet, gestionată de Arena, era prezentă în Italia cu peste 500 de agenții și avea ramificații în întreaga lume.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

«Am fost șocați de sărăcia incredibilă din România». Consilieri din München au vrut să vadă de unde vin românii

Medic italian, reacție împotriva unui manifest rasist: ”Nu vreți străini? Eu nu vă mai tratez”