in

Descoperire extraordinară la Roma: arheologii au scos la suprafață o statuie de RĂZBOINIC DAC, din marmură albă

Descoperire extraordinară făcută de arheologii italieni acum câteva zile, în centrul Romei. O statuie de războinic dac din marmură albă a fost descoperită în urmă cu câteva zile, pe via Alessandrina, de arheologii de la Direcţia de Patrimoniu a Capitoliului. Ea datează chiar din perioada împăratului Traian, fiind, cel mai probabil, una dintre cele 60-70 de astfel de statui care ornau Forul construit de împăratul roman după victoria sa asupra dacilor.

Până acum se cunosc în jur de 15 astfel de statui, majoritatea doar sub formă de fragmente. Ele au fost date jos în jurul anului 850, fiind folosite ca materiale de construcţie pentru zidurile medievale, iar după demolarea acestora au ajuns să fie acoperite de pământ. Cea găsită acum este încă fragmentară – un tors uriaş, de 1,5 metri – dar arheologii speră să găsească şi capul.

Statuile, ca şi Forul lui Traian, au fost concepute de celebrul arhitect Apollodor din Damasc, iar costurile construcţiei au fost acoperite de prada de război luată de romani după victoria asupra lui Decebal. Clădirea, care înconjura practic Columna lui Traian, nu mai există azi.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dan Barna recunoaște: «Tot mai mulţi români pleacă şi se stabilesc în afara graniţelor. Este cea mai mare dramă naţională din ultimii 30 de ani»

Matei Dobrovie: «Ce face guvernul PSD-ALDE pentru oprirea exodului? NIMIC»