in

Matei Dobrovie: «Ce face guvernul PSD-ALDE pentru oprirea exodului? NIMIC»

Matei Dobrovie, deputat PNL, a acuzat guvernul că nu acționează pentru oprirea exodului, cerând ministrului pentru Românii de Pretutindeni să răspundă la mai multe întrebări.

«9,7 milioane de români aflați în afara granițelor țării. Natalia Intotero, Ministrul Românilor de Pretutindeni, a prezentat cifre care ne arată cât de grave sunt lucrurile în ceea ce privește migrația românilor din propria țară. Dacă până acum se vehiculau cifre între 3 și 4 milioane de români plecați, iată că, de fapt, numărul lor este mult mai mare. Majoritatea celor chestionați au invocat ca motivații ale plecării: corupția, sărăcia și calitatea slabă a clasei politice.

Din totalul de 9,7 milioane, o parte se află în comunitățile istorice (4,1 milioane!), iar 5,6 milioane ar fi în Diaspora împrăștiată prin toată lumea (cei mai mulți în Europa).

Poate ne spune doamna Intotero ce măsuri a luat Guvernul PSD-ALDE prin Ministerul Românilor de Pretutindeni pentru sprijinirea procesului de reîntoarcere și reinserție, obiectiv stabilit în cadrul Strategiei Naționale pentru Românii de Pretutindeni 2017-2020?

Ce fel de asistență și consiliere a acordat pentru facilitarea integrării socio-profesionale în societatea românească a conaționalilor care doresc să se întoarcă în România?

Ce campanii de informare s-u făcut, privind oportunități de investiții în țară, de accesare a finanțării nerambursabile din fonduri europene, sau facilități fiscale pentru demararea de afaceri?

Ce campanii de informare pentru a facilita rintegrarea socioprofesională a românilor din diaspora s-au desfășurat?

Ați făcut evaluarea parțială a Strategiei (mid term review) în 2019 pentru a vedea ce a mers, ce nu a mers, doamna Ministru?

Actualul guvern ar trebui să știe că, oricât de mult s-ar mări salariile, oricâte stimulte financiare s-ar acorda, tot nu ar fi suficient pentru a determina întoarcerea acasă. Mulți dintre cei plecați sunt nemulțumiți de sistemul de sănătate, de sistemul de învățământ, de infrastructura rutieră, de birocratizarea excesivă sau de corupția din administrație. De asemenea, mulți sunt afectați de modul în care actualul guvern se raportează la Diaspora.

Atăta timp cât la conducerea țării se află un guvern ostil celor din Diaspora, un guvern care îi împiedică să-și exercite dreptul la vot, un guvern care îi primește precum a făcut-o pe 10 august, slabe speranțe ca aceștia să se întoarcă acasa!», a declarat deputatul PNL Matei Dobrovie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Descoperire extraordinară la Roma: arheologii au scos la suprafață o statuie de RĂZBOINIC DAC, din marmură albă

Român de 20 de ani, înjunghiat mortal de un italian, ucigașul a fost condamnat la 10 ani de închisoare