in

Deși epidemia pare sub control în Italia, premierul Conte a anunțat posibilitatea prelungirii stării de urgență: ”Este o decizie colectivă pe care o vom lua în Consiliul de miniştri”

Premierul italian Giuseppe Conte a declarat vineri că este posibil ca starea de urgenţă instituită din cauza pandemiei de COVID-19 şi care expiră la 31 iulie să fie prelungită şi după această dată, cu scopul de a facilita controlul asupra propagării virusului, potrivit AFP şi DPA.

”Rezonabil vorbind, există condiţii pentru a prelungi starea de urgenţă din cauza coronavirusului după data de 31 iulie. Starea de urgenţă este utilizată pentru a ţine sub control virusul. Încă nu ne-am decis, dar, rezonabil vorbind, ne îndreptăm în această direcţie”, a declarat Conte în faţa presei la Veneţia (nord-est).

Este o decizie colectivă pe care o vom lua în Consiliul de miniştri, iar o eventuală prelungire înseamnă că vom putea continua să luăm măsurile necesare, chiar şi de mică amploare”, a mai precizat şeful guvernului italian.

Prima ţară afectată în Europa, Italia a plătit un greu tribut epidemiei, cu aproape 35.000 de morţi şi peste 242.000 cazuri de contaminare.

Epidemia pare în prezent sub control în Italia, cu 12 decese în ultimele 25 de ore, faţă de 15 – miercuri şi 30 – marţi, chiar dacă numărul de noi cazuri a crescut pentru a doua zi consecutiv (229).

Starea de urgenţă în Italia este utilizată în principal pentru a facilita şi accelera luarea deciziilor şi măsurilor destinate să combată efectelor seismelor, inundaţiilor şi altor catastrofe, în cazul dat ale epidemiei de COVID-19.

Italia a instituit starea de urgenţă pentru şase luni la sfârşitul lunii ianuarie, ceea ce a permis guvernului să reducă rapid formalităţile administrative în caz de necesitate, după ce doi turişti chinezi au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus în primele cazuri detectate în această ţară.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

EXCLUSIV / Constantin Bălăceanu Stolnici îi desființează pe conspiraționiștii Covid: «Este vorba de un război pe viață și pe moarte între două specii de pe Terra»

Fuga Alinei Bica, fostă șefă a DIICOT, s-a sfârșit în Italia. Șeful Poliției Române: ”Doar o chestiune de timp până o aducem acasă”