Un studiu al Institutului Giuseppe Toniolo relevă că 90% dintre tinerii sub 32 de ani consideră că plecarea din Peninsulă este o necesitate pentru găsirea unui loc de muncă adecvat. Australia, SUA și Regatul Unit sunt destinațiile din vârful clasamentului. Potrivit lui Alessandro Rosina, unul dintre curatorii raportului, ”tendința de a pleca este caracteristică tuturor categoriilor și tuturor nivelurilor de educație”.
Pentru prima dată majoritatea tinerilor italieni, peste 61%, este gata să emigreze în străinătate pentru căutarea unui loc de muncă. Și 90% sunt convinși că plecarea din Peninsulă este o necesitate.
Destinațiile cele mai râvnite: Australia, SUA și Regatul Unit. Este imaginea care reiese din Raportul privind tinerii pe tema ”Mobilitate pentru studiu și muncă”, prezentat la Treviso pe timpul Festivalului Statisticii și Demografiei. Studiul este bazat pe un eșantion de 1.000 de tineri cu vârstele între 18 și 32 de ani și a fost realizat de Institutul Giuseppe Toniolo, în colaborare cu Universitatea Catolică și cu sprijinul Fundației Cariplo și a Intesa Sanpaolo.
70% dintre intervievați consideră că Italia oferă noilor generații oportunități sensibil inferioare celor ale altor țări dezvoltate și că în mod dificil va fi atenuată diferența în următorii trei ani.
83,4% sunt dispuși să schimbe orașul în mod stabil pentru a găsi mai bune posibilități de muncă și dintre aceștia 61,1% se declară dispuși să caute de lucru în străinătate.
În ultimele decenii Italia a devenit o țară de imigrație, cu o continuă creștere a populației de cetățenie străină. Însă, în același timp, subliniază raportul, a devenit tot mai evident și un flux de ieșire a tinerilor în căutarea unui viitor mai bun. Trebuie avut în vedere că în cadrul noilor generații este puternic resimțit aspectul pozitiv al mobilității, adică de a avea noi experiențe și a te confrunta cu noi culturi, aspect indicat de 74,8% dintre intervievați.
Țările pe care tinerii italieni le consideră cele mai atractive pentru o experiență în muncă, nu în mod necesar definitivă, sunt Australia, SUA și Regatul Unit care împreună strâng peste jumătate din răspunsuri (54,8%).
Urmează Germania, țară care prezintă un șomaj al tinerilor deosebit de scăzut, apoi Canada, Franța, Austria, Elveția și Belgia. Numai 1,5% indică Spania, afectată în ultimii ani de un șomaj ridicat al tinerilor datorat crizei.
”Imigrația italiană în ultimii ani s-a schimbat drastic. Nu mai este vorba de conaționali care iau trenul puțin dezorientați și cu valiza din carton sub braț, ci de tineri dinamici, întreprinzători, însetați de noi oportunități și cu o tabletă plină de notițe privind proiectele și visurile de realizat – comentează Alessandro Rosina, unul dintre curatorii Raportului.
Pe de-o parte generația Y consideră întru totul natural să se deplaseze fără granițe. Sunt tot mai conștienți că mobilitatea internațională este prin sine pozitivă, fiindcă permite să te deschizi lumii, să cunoști diferite culturi, să-ți îmbogățești propriul bagaj de experiențe, să-ți amplifici rețeaua de relații. De cealaltă parte, diferența tot mai amplă dintre condițiile de muncă ale noilor generații și posibilitatea de valorizare a capitalului uman în Italia față de alte țări avansate și cu creștere mai mare, determină tot mai mulți tineri să părăsească țara nu numai ca alegere ci și pentru a nu se resemna rămânând timp îndelungat șomeri sau făcând o muncă sub nivelul lor și subplătită”.
”Datele – încheie Rosina – conturează o imagine mai puțin stereotipată față de cea furnizată de obicei în mass-media, foarte des concentrată pe tema fugii licențiaților. Fuga este numai un aspect al fenomenului, chiar dacă este efectiv cel mai problematic. Este adevărat pe lângă aceasta că licențiații tind mai mult să plece față de cei care au diplome inferioare, însă în special pentru că au mai multe resurse și posibilități să o facă. Tendința de a pleca, în special dacă este legată de dificultăți obiective de găsire a unui loc de muncă, este resimțită în toate categoriile și la toate nivelurile de educație”.