in

Extorcați de bani la Consulatul Republicii Moldova din Bologna, reportaj Gazeta Basarabiei

Moldovenii din Italia nici nu au bănuit vreodată cum sunt apărați și protejați de statul nostru, mai bine zis de unii reprezentanți ai Corpului Diplomatic, cum ar fi Consulul General al Republicii Moldova Nicolae Nucă.

În „Regulamentul cu privire la activitatea misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova”, printre sarcinile de bază ale misiunilor găsim:

  • c) protejează drepturile și interesele cetățenilor Republicii Moldova (persoanelor fizice și juridice)…;
  • n) în limitele admise de legislația statului de acreditare, exercită pe teritoriul acestuia funcții consulare prevăzute de normele de drept internațional și de legislația Republicii Moldova, încurajează stabilirea și dezvoltarea relațiilor cu concetățenii noștri aflați permanent ori temporar pe teritoriul statului de acreditare;
  • o) în modul stabilit, organizează acțiunile de protecție a cetățenilor moldoveni aflați în statul de acreditare, în cazul unor situații excepționale.

 


 

«Mai mulți cetățeni din Republica Moldova aflați la muncă în Italia se plâng că sunt extorcați de bani la Consulatul Republicii Moldova din Bologna. Aceștia spun că atunci când au nevoie de traducerea și legalizarea unui act, consulul general Nicolae Nucă le direcționează actele spre serviciile unei agenții de traduceri din Roma condusă tot de un moldovean.»

Jurnal de Chișinău


 

111 EURO

La 30 august curent, ziarul „Jurnal de Chișinău” publică dezvăluiri despre afaceri dubioase la Consulatul din Bologna. Afacerea în sine e foarte simplă și constă în estorcare de bani de la cetățeni, care achitau dublu pentru traduceri și alte acte.

Tot în „Jurnal de Chișinău”, dl. Consul General N. Nucă (foto) declară că „a moștenit această stare de lucruri”. În aprilie 2010, „pe când erau comuniștii la putere”, Consulul Corneliu Bobeica elibera un singur act de 40 euro, care conținea atât declarația de autenticitate al permisului de conducere (dichiarazione consolare di autenticita), cât și declarația de exacte generalități (si identifica nella stessa persona fisica) De când avem democrație în Moldova și pe consulul N. Nucă la Bologna, s-au inventat două acte separate cu preț de 40 euro fiecare.

Dacă la Roma achităm pentru aceste acte doar 55,00 euro (sumă compusă în felul următor: 40 pentru actul despre care am vorbit mai sus, plus 15 euro pentru traducere), la Bologna se achită 80 euro (20 euro pentru a traduce fiecare parte din permis (față și verso), 6 euro legalizare (3 euro pentru fiecare), plus 5 euro de taxe aferente, pentru un total frumușel de 111 euro, care, amintim, deseori erau achitați în numerar, direct în mână domnului N. Nucă.

MAEIE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) are de câteva săptămâni actele care demonstrează aceste afaceri dubioase, iar „Gazeta Basarabiei” a solicitat în câteva rânduri explicații pe acest caz, solicitări care însă rămân fără răspuns. MAEIE ignoră orice sesizare și comentariu pe cazul Nucă, în timp ce cetățenii au de suferit în continuare.

Bunăoară, după aceste dezvăluiri, Consulatul din Bologna nu mai face traduceri și lumea care vine de la sute de kilometri este nevoită să se întoarcă cu mâna goală, la consulat li se zice scurt pe doi „nu facem traduceri”, deși pe site-ul oficial nu găsim nimic în acest sens.

La ziua de azi Consulul General N. Nucă este în plină activitate și, mai mult ca atât, îl găsim ca „invitat de onoare” pe afișul unei asociații din Padova alături de premierul Iurie Leancă și Victor Lutenco, șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora. V. Lutenco, la fel ca și reprezentanții MAEIE, au ignorat solicitările noastre de a face lumină în acest caz.

NIMIC

Să revenim la subiectul traducerilor care la Bologna se făceau exclusiv prin intermediul „Agenției de servicii și traduceri” din Roma. Pentru aceste traduceri cetățeanul, iarăși, în loc să achite 15 euro, achita 30. Agenția, înregistrată pe numele lui Sergiu Marinescu, și-a încetat activitate la o zi după apariția articolului în „Jurnal de Chișinău”, pe 1 septembrie 2013.

Am făcut apel către Premierul Iurie Leancă, către directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupției (CCCEC) Viorel Chetraru, către Vice-prim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova Natalia Gherman ș.a., ca să fie luate măsurile de rigoare (aplicarea sancțiunilor administrative, sesizarea organelor de drept, inițierea unei anchete de serviciu cu suspendarea activității interesatului pe durata anchetei etc.) pentru redresarea situației care aduce grave prejudicii materiale unui număr de peste 100 000 cetățeni din nordul Italiei și… NIMIC.

În Italia este urgentă nevoie de DIPLOMAȚI, de reprezentanți cu excelente calități diplomatice, dar și umane. Se pare că pentru această țară Ministerul nu mai are cadre competente, ori, vorba cântecului, când s-o împărțit norocul, moldoveanul din Italia era dus la lucru…

Olga Coptu

Gazeta Basarabiei

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

2014, anul pomenilor electorale. Guvernul Ponta promite pensii şi salarii mai mari

Ministrul Cristian David, întrevedere cu omologul din Franța. ”Am preluat modelul francez pentru diaspora”