in

2014, anul pomenilor electorale. Guvernul Ponta promite pensii şi salarii mai mari

Guvernul Victor Ponta dă startul la pomeni electorale. Cu gândul la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale de anul viitor, Executivul susţinut de Uniunea Social-Liberală, a anunţat că 2014 vine cu veşti bune pentru români: vor creşte salariile bugetarilor şi pensiile, venitul minim garantat şi vor scădea contribuţiile sociale ale angajatorilor. Premierul Ponta pare să nu ţină cont de avertismentele economiştilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) care au îndemnat guvernanţii la prudenţă pentru 2014, cu referire la adoptarea de măsuri cu iz electoral şi care nu au suport în bugetul de stat şi pun în pericol stabilitatea economiei.

Pensiile vor creşte de anul viitor cu aproape 4%, a dat asigurări ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. Nici bugetarii nu vor fi uitaţi. Vor primi şi ei trei procente în plus la salariu. De asemenea, salariul minim va fi majorat, dar nu va ajunge la nivelul de 1.200 de lei, cât îşi doreau sindicaliştii.

Start la angajări la stat

Guvernul condus de Victor Ponta a trecut repede la angajări, sistemul de stat fiind „completat” în doar un an de zile cu peste 3.000 de noi angajaţi. Angajările ar putea continua într-un ritm mult mai alert, mai ales că premierul a decis să anuleze ordonanţa de urgenţă ce statuta că se poate angaja o singură persoană într-o instituţie publică, doar în cazul în care şapte posturi de desfiinţează.

Începând de la 1 ianuarie, Executivul şi-a propus creşterea venitului minim garantat, a alocaţiilor familiale, dar şi creşterea sprijinului acordat celor care folosesc energia electrică pentru încălzire.

„Angajări la stat, protecţie socială mai mare, chiar reduceri de taxe. Toate acestea sunt genul de măsuri populiste care atrag voturi. Investiţii guvernamentale la capitolul de infrastructură la nivel local”, a afirmat Dragoş Cabat, analist economic.

Scăderea CAS, măsură populistă

Pentru a încuraja angajările, guvernul ia în calcul pentru 2014 scăderea contribuţiile sociale (CAS) la angajator. Experţii văd în această măsură guvernamentală doar un angajament populist.

„Ne gândim la 3 puncte procentuale, din cele 5 pe care noi ne-am angajat că le vom reduce pe parcursul celor 4 ani”, a anunţat Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii.

Analiştii sunt sceptici când vine vorba de promisiuni legate de reducerea taxelor. „Nu putem simplifica sistemul fiscal din România pentru că avem venituri mai puţine la bugetul statului, avem dezechilibre macroeconomice”, consideră analistul economic Cristian Păun.

Potrivit ministerelor responsabile cu banul public, finanţe şi buget, reducerea CAS cu 3 puncte procentuale ar scădea încasările cu circa 675 de milioane de euro pe an. Este vorba de un buget care de abia acoperă cheltuielile.

Biruri noi vor acoperi măsurile populiste

Executivul pregăteşte de anul viitor noi taxe, care au fost deja trecute în scrisoarea de intenţie trimisă Fondului Monetar Internaţional. Acestea vor compensa viitoare măsuri sociale, pe care Executivul vrea să le implementeze începând cu 1 ianuarie 2014.

Potrivit unor informaţii apărute în presă, noile măsuri fiscale se vor traduce prin extinderea contribuţiilor sociale şi către veniturile din chirii, dar şi către persoanele aflate în întreţinerea celor care încasează venituri mari.

Altfel spus, şi pentru femeile casnice, şi pentru copiii majori aflaţi în întreţinerea părinţilor, ar urma să se plătească contribuţii la sănătate şi pentru pensii. De asemenea, impozitul pe chiriile firmelor ar urma să crească. Specialiştii consideră însă că românii nu se vor conforma, astfel că bugetul va avea de suferit.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

După relaţia cu Mădălina Ghenea, Leo DiCaprio s-a îndrăgostit de o altă româncă superbă

Extorcați de bani la Consulatul Republicii Moldova din Bologna, reportaj Gazeta Basarabiei