in

Femeile însărcinate și femeile cu copii mici în închisoare, regula guvernului Meloni împotriva hoațelor de buzunare

Guvernul Meloni a aprobat un proiect de lege care face posibilă încarcerarea femeilor însărcinate sau a femeilor cu copii în vârstă de până la un an. Măsura vizează „hoațele de buzunare” care – în opinia guvernului – profită de faptul că sunt însărcinate pentru a comite infracțiuni. Închisoare pentru femeile însărcinate? Opoziția protestează.

CITIȚI ȘI ► Român deghizat în curier, prins la Imola cu portbagajul plin de alimente furate

Închisoare pentru femeile însărcinate care fură

Posibilitatea de a ține în închisoare femeile însărcinate și femeile cu copii mici (până la un an) este acum posibilă. Sau mai bine zis, in institutii penitenciare cu custodie atenuata pentru mame. Inovația a fost inclusă în „ pachetul de securitate ” pe care guvernul Meloni l-a aprobat ieri. În prezent, este interzis ca un judecător să aplice pedeapsa închisorii femeilor în aceste condiții: acum va deveni posibilă, și chiar obligatorie dacă există riscul ca persoana respectivă să comită alte infracțiuni.

Ministrul de Interne Matteo Piantedosi, explicând măsura în cadrul unei conferințe de presă, a spus în mod explicit că este o măsură care vizează mai ales „hoațele de buzunare din infrastructurile de transport”. Cu luni în urmă, centrul-dreapta încercase să introducă aceeași regulă într-o altă lege, care a creat o insurecție în rândul opoziției. Propunerea fusese retrasă, dar este din nou în proiectul de lege aprobat de guvern. De altfel, Matteo Salvini a comentat pe rețelele de socializare: „Posibilitatea de a trimite hoațele de buzunare însărcinate la închisoare. O bătălie a Ligii care a fost blocată de stânga în ultimele luni. Continuați așa”.

CITIȚI ȘI ►Roma, cuplu de români specializat în furturi din buzunare, capturați în urma unei acțiuni de supraveghere la una dintre stațiile de metrou

Închisoare pentru femeile însărcinate – Ideea, potrivit lui Piantedosi, este de a evita „fenomenul ușor neplăcut” prin care în multe cazuri maternitatea „este folosită ca scut în cazul săvârșirii unei infracțiuni”. Adică femeile însărcinate sau femeile cu copii foarte mici profită de el și comit infracțiuni știind că nu pot ajunge la închisoare. Aceasta este ideea guvernului, mai ales referindu-se la femeile care comit furturi minore în mijloacele de transport în comun sau în gări. Cele pe care Salvini le definise drept „hoațe de buzunare rome care folosesc copiii și sarcina pentru a evita închisoarea și a continua crimele”.

„Trebuie să avem încredere în justiția noastră”.

De fapt, așadar, posibilitatea plasării unei femei însărcinate sau a unei femei cu un copil mic într-o unitate penitenciară va rămâne la latitudinea evaluărilor fiecărui judecător. Chiar dacă vorbim de custodia atenuată, tot va fi detenție reală. Până acum, regulile prevedeau în schimb o amânare a pedepsei, adică să fie amânată până când femeia nu mai era însărcinată sau trebuia să alăpteze nou-născutul, ori a fost înlocuită cu arest la domiciliu, scrie Fanpage.

Amânarea nu va mai fi acum obligatorie, deși potrivit lui Piantedosi pedeapsa ar trebui să fie declanșată „în prezența unor condiții excepționale ” apreciate de instanță. Ministrul s-a apărat de critici spunând că guvernul nu a făcut altceva decât să mai acorde o șansă judecătorilor: „Trebuie să avem încredere în justiția noastră”.

Partidul Democrat protestează

Închisoare pentru femeile însărcinate – Noua regulă a provocat proteste din partea opoziției. Liderul Partidului Democrat la Senat, Francesco Boccia, a comentat: „Consiliul de Miniștri lansează pachetul de securitate care pune copiii femeilor condamnate în închisoare și pune mai multe arme în circulație. Singurul instinct pe care îl au este cel de securitate, pentru a mări pedeapsa și a speria țara”.

În paralel, guvernul a lansat și o altă măsură care pare vizată mai ales celor care comit furturi pe mijloacele de transport. Comisarul de poliție va avea posibilitatea de a interzice accesul la metrouri, sau la gări sau porturi, pentru cei care au fost condamnați sau chiar tocmai denunțați pentru o serie de infracțiuni (furt, tâlhărie, alte infracțiuni contra proprietății sau persoanelor) săvârșite în acele locuri.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Accident de muncă într-o fabrică din Dimaro, muncitor român cade de la 4 metri

scoala cu un elev

Școala din Italia cu un singur elev: ”Suntem o comunitate mică”