in

Fiii imigranților întineresc Italia deși au identitatea ”suspendată”. Câţi se simt italieni?

Într-o ţară tot îmbătrânită ca Italia, fiii imigranţilor sunt cei care fac ca situaţia să nu se prăbuşească, alimentând rândurile noilor generaţii. Prezenţa lor, scrie Istat în raportul anual prezentat pe 20 mai, este o frână în calea îmbătrânirii Italiei cauzată de reducerea naşterilor. Însă identitatea lor rămâne „suspendată” şi probabil o lege privind cetăţenia care îi consideră străini are culpele sale.

Potrivit Istat, din 1993 până în 2014 în Italia s-au născut aproape 971.000 de copii străini, cu o tendinţă de creştere care s-a inversat numai în ultimii doi ani.

Pentru a estima consistenţa în 2015 a tinerilor cu un trecut migratoriu este necesar să se sumeze născuţilor în Italia minorii sosiţi împreună cu părinţii sau pentru reîntregire familială. În total se ajunge la un milion, însă această cifră este fără cei care au devenit între timp cetăţeni italieni.

În particular, născuţii în Italia reprezintă 72,7% dintre străinii cu vârste sub 18 ani. Cota este mai ridicată în clasele de vârstă 0-5 (93,5%) şi se reduce odată cu creşterea vârstei până atinge minimul de 24% în clasa de vârstă 14-17 ani.

În plus, situaţia se schimbă de la comunitate la comunitate: cota de născuţi în Italia depăşeşte 89% în rândul fiilor de chinezi, însă nu ajunge la 65% în rândul fiilor de români şi este sub 60% în rândul fiilor ucrainenilor.

Numărul minorilor care obţin cetăţenia prin transmitere de la părinţi şi a celor care, născuţi în Italia, la împlinirea vărstei de 18 ani, aleg cetăţenia italiană, a crescut în manieră constantă şi foarte susţinută: de la circa 11.000 în 2011 la peste 50.000 în 2014. În acel an aproape jumătate dintre cetăţenii au fost acordate unor persoane de mai puţin de 30 de ani. Este vorba, subliniază Istat, de un număr ce nu trebuie neglijat de tineri care trec în fiecare an de la populaţia străină la cea italiană.

Însă dincolo de cetăţenia formală, se întreabă Istat, care este atitudinea tinerilor străini? Câţi dintre ei se simt italieni?

Studiul privind integrarea generaţiilor secunde, efectuat în şcolile medii şi superioare, scoate în evidenţă o cotă de tineri străini care se simt italieni apropiată de 38%; 33% se simt străini şi puţin peste 29% nu sunt în măsură să răspundă la întrebare. Suspendarea identităţii interesează aşadar o cotă relevantă de tineri cu trecut migratoriu care trăiesc în Italia.

În percepţia apartenenţei un rol important îl joacă vârsta intrării în Italia. În rândul tinerilor sosiţi după 10 ani, se simte străin unul din doi (aproape 53%), în timp ce numai 17% se simt italieni. Pentru născuţii în Italia procentul celor care se simt străini se reduce la 23,7%, în timp ce sare la 47,5% cel al celor care se percep italieni. Valori similare celor întâlnite pentru născuţii în Italia se observă şi pentru născuţii în străinătate care însă au sosit înainte de vârsta de 6 ani.


Citiți și:

Am solicitat cetăţenia, vor deveni şi fiii mei italieni?

Cetăţenia italiană pentru rezidenţă. Ce documente trebuie prezentate?

Care sunt condițiile necesare pentru obținerea cetățeniei italiene?

Vrei cetăţenia italiană? Trebuie să ai multă răbdare: peste 200.000 de cereri în aşteptare

Cetăţenia italiană, reglementări importante: Ce venit este necesar şi cum se calculează?

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Hoți de cupru români arestați în Franța

Frosinone, cadavrul unui român, găsit ascuns pe câmp