in

Țigara electronică începe să ardă: Fiscul italian triplează accizele

Nouă scumpire pentru ţigările electronice. Din ianuarie a intrat în vigoare decizia Monopolului de Stat care stabileşte pentru fiecare reîncărcare de 10 mililitri a ţigărilor electronice o taxă de 3,73 euro plus TVA (deci circa 4,50 euro reîncărcarea). O creştere care, potrivit operatorilor din sector, ar putea duce la creşteri ale preţurilor la consumator de 150%.

Întreaga materie a taxării tutunului (şi deci şi cea a ţigărilor electronice) a fost reformată de un decret de punere în aplicare a Legii fiscale. În privinţa ţigărilor electronice se prevede determinarea taxei în baza unui sistem de echivalare cu ţigările, căreia i se aplică apoi o reducere de 50%.

O decizie provizorie a Monopolului de Stat luată la finele anului a stabilit pentru fiecare reîncărcare o taxă de 3,33 euro plus TVA: decizie considerată de mulţi un cadou făcut lobbyiştilor din industria tutunului angajaţi în războiul împotriva ţigărilor electronice. Din acest motiv asociaţiile au ameninţat cu justiţia pentru o taxă finală prea mare.

Odată cu noua decizie, taxarea creşte şi mai mult: Monopolul de Stat a stabilit, prin intermediul unor proceduri tehnice prevăzute de lege, că „o unitate de produs lichid de inhalare, egalul a 1 ml, echivalează consumului de 5,63 ţigări obişnuite„. În baza acestei comparaţii a fost stabilit impozitul de consum de 0,37344 euro la mililitru de lichid, deci 3,73 euro plus TVA de fiecare reîncărcare.

Operatorii din sector promit bătălie: sunt decişi să apeleze din nou la TAR împotriva unei decizii care, susţin aceştia, va duce la o nouă scumpire pentru consumatori (de 150%) şi la o reducere cu două treimi a veniturilor unui sector deja afectat de criză.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bologna, româncă de 19 ani, moartă în urma unui accident de circulație

Președintele PNL Diaspora, Victor Ionescu, acuzat de legături periculoase cu SECURIȘTI din Serbia