in

Invazie de lăcuste în Italia, la Pesaro restaurant distrus, proprietarul disperat: „Au devorat totul”

Invazie de lăcuste în Italia – „Hostaria del Vigno” din centrul orașului Naro, Cagli, a fost invadată de milioane de insecte în weekend. Proprietarul Gianluca Rossi: „Au devorat de toate: salvie, cicoare, dovlecei, ardei, vinete”. Și critică: „Am sunat la autoritatea locală de sănătate, la pompieri, nimeni nu avea competența să intervină”

Invazie de lăcuste în Italia

Unii și-o amintesc ca fiind una dintre cele zece plagi ale Egiptului, dar invazia lăcustelor s-a materializat în weekendul trecut (6 și 7 iulie) în urmă, lângă Naro, un cătun din  Cagli, în provincia Pesaro. Tocmai la Hostaria del Vigno. „Au fost milioane , aș încerca să spun chiar 10 milioane”, a spus proprietarul Gianluca Rossi pentru Tgcom24: „M-am trezit în centrul transhumanței acestor insecte, care lasă pământ ars pe oriunde trec ”.

Prezența lăcustelor era atât de masivă, încât chelnerii nu puteau scoate vasele afară. Și astfel încasările, într-o perioadă în care restaurantele în mod clar câștigă mai mult datorită vremii bune, au luat-o în jos. Ca să nu mai vorbim de pagubele provocate de insecte: „În jurul gardurilor vii, arbuști tineri, grădina mea de legume. Au devorat totul: salvie, cicoare, dovlecei, ardei, vinete. Doar rozmarinul a fost cruțat. Totul a fost devastat”, spune managerul.

Agricultura din Sardinia îngenuncheată de valul de lăcuste. ”Suntem consternați și fără cuvinte”

„Am fost lăsat singur”

Rossi se plânge că a fost „lăsat singur”: „Am sunat la Autoritatea Locală de Sănătate și la pompieri , dar mi-au spus că nu este responsabilitatea lor. Ca cetățean ar fi trebuit să contactez o firmă privată pentru dezinfestare, dar care a permis ca ouăle să eclozxeze, așa că am lansat alarma în presă”.

După câteva zile lăcustele au plecat. Dar nu în totalitate. Și din acest motiv restaurantul este deschis „doar cu mese înăuntru, pentru că au mai rămas câteva lăcuste de jur împrejur și nu pot folosi terasa mea frumoasă”, explică bărbatul.

Centrul de Studii Agrea, o companie specializată în consultanță agricolă, evidențiază modul în care soluția împotriva lăcustelor ar putea fi bibilicile. „Deși nu există metode biologice directe care să rezolve în mod eficient această problemă – se spune într-o declarație publicată pe rețelele de socializare în care comentează afacerea Cagli – reintroducerea bibilicii în terenurile infestate s-a dovedit a fi o soluție promițătoare . Aceste păsări se hrănesc cu parazitul, ajutând la reducerea prezenței acestuia”.

Dar de unde au venit aceste insecte? Pe Consorzio Fitosanitario citim că „infestările cu lăcuste sunt un fenomen care are loc ciclic în unele zone de deal din Emilia Romagna. De fapt, la mijlocul anilor ’80, numeroase municipalități din provinciile Piacenza, Parma, Reggio Emilia și Modena înregistraseră focare ale acestor insecte cu daune grave asupra culturilor”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
TRAIN SURFING

Nebunia provocărilor de pe rețelele sociale: Un tânăr de 18 ani s-a agățat timp de 100 km de coada trenului Intercity Civitanova-Pescara

romanca biblioteca

După 23 de ani trăiți Italia, o româncă s-a întors acasă și vrea să deschidă o bibliotecă: ”Nu renunț la acest vis”