in

Istat, din ce în ce mai mulți bătrâni în Italia: număr record de supra-centenari, iată datele cele mai recente

Istat, din ce în ce mai mulți bătrâni în Italia: număr record de supra-centenari, iată datele cele mai recente. Raportul anual al ISTAT face o radiografie a unei țări care se chinuie să își vadă viitorul: 1,24 copii la o femeie, primul copil la 32 de ani, 184 de vârstnici la 100 de tineri, 22.000 de supra-centenari, record absolut.
>>> Milano, o fetiță de 4 ani cât pe ce să fie răpită în parc: salvată de bonă

Istat, din ce în ce mai mulți bătrâni în Italia: număr record de supra-centenari

Sunt în urma Japoniei, cea mai bătrână țară din lume, care are aproximativ 28% din locuitori cu vârsta de peste 65 de ani. Italia, cu cei 24%, suntem pe locul al doilea în lume în ceea ce privește vechimea și absolut pe primul loc în Europa. Un alt record, de data aceasta intern, cel al supra-centenarilor: sunt aproape 22 de mii, cu două mii mai mulți decât anul trecut.

Și pentru a însoți recordurile, găsim cifrele celor peste optzeci de ani (7,7% din populație), cele ale leagănelor goale (sub 400 de mii de nou-născuți), ale deceselor (tot peste 700 de mii) și ale speranței de viață (80,5 pentru bărbați, 84,8 pentru femei).
>>> Italia: Modificare radicală în activitatea medicilor de familie, peste 1,5 milioane de pacienți vor beneficia

Nivelul de creștere al PIB

Pe fondul acestui tablou demografic sumbru, apare o mică licărire de lumină privind nivelul de creștere a PIB-ului în 2022: + 3,7, mai mic decât cel al Spaniei (5,5%), dar mai mare decât cel al Franței (2,5) și al Germaniei (1,8). Cheltuielile gospodăriilor au accelerat față de anul precedent (+5,5% în 2022, față de +4,9% în 2021), în timp ce cheltuielile de investiții au crescut cu 9,4% pentru a atinge o pondere de 21,5% din PIB: cea mai mare valoare din ultimul deceniu.

O altă sclipire pozitivă: dinamica inflației încetinește de la 8,7% în 2022, deși „în ciuda atenuării celei mai critice faze a crizei energetice în primul trimestru din 2023, tendințele inflației vor condiționa evoluția consumului și a salariilor reale în viitorul apropiat”. Și din nou: s-a înregistrat o creștere a ocupării forței de muncă cu 500.000 (sau 2,4%), deși această creștere nu a afectat tinerii și femeile.

surse: corriere.it

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 4.5]
ora de vară 2023

Ora solară 2023, când și cum trebuie să mutăm ceasurile

Un român a impresionat juriul la „Italia's Got Talent”

VIDEO – Un român a cucerit juriul la „Italia’s Got Talent” cu un monolog comic în limba italiană