in

Italia: Alarmă Po! Fluviul a devenit uscat ca în iulie, culturi și ecosisteme în pericol. Afectate masiv și lacurile din nord

Știri Italia: Alarmă Po! Fluviul a devenit uscat ca în iulie. Nivelul fluviului ajunge astăzi la -2,3 metri peste cota zero hidrometrică. O secetă „neobișnuită” afectează și marile lacuri din nordul țării. Cursul de apă este secat ca în iulie, culturile și ecosistemul sunt în pericol.

Traversați podul Ponte della Becca cu mașina și veți vedea un peisaj care este pur și simplu lunar. Așa se întâmplă la sfârșitul lunii octombrie, datorită temperaturilor peste media sezonieră și a unei secete record. Po este redus la o limbă subțire de apă, malurile sunt adevărate plaje, iar pe insulițele apărute cresc iarbă și flori, scrie milano.corriere.it.

Italia: Alarmă Po! Fluviul a devenit uscat ca în iulie

Alarma de caniculă a fost trasă și de Coldiretti (Confederazione Nazionale Coltivatori Diretti), care efectuează o monitorizare atentă a Po, care se anunță de vară, provocând pagube considerabile culturilor, obligându-i pe agricultori să intervină chiar și cu irigații de urgență pentru a nu compromite culturile.

Soare cald și nici măcar un strop de ploaie, astfel că nivelul râului ajunge astăzi la -2,3 metri față de zero hidrometric. O măsurătoare care la Ponte della Becca, în provincia Pavia, se face de obicei în luna iulie. De vină sunt temperaturile anormale din acest 2022, care, așa cum arată datele Isac CNR pe întreaga peninsulă, este cel mai cald înregistrat vreodată din 1800 încoace, cu o temperatură cu aproape un grad mai mare (+0,96 grade) decât media istorică, dar cu 1/3 mai puține precipitații în primele nouă luni ale anului.

„Marele fluviu al Italiei, care la podul de la Becca, la confluența cu Ticino, are malurile reduse la stadiul de plaje”, explică Coldiretti, „este fundamental pentru ecosistemul din Valea Padului, unde se concentrează 30% din producția agricolă națională și jumătate din creșterea animalelor care dau naștere la zona alimentară italiană cunoscută în întreaga lume.

Afectate masiv și lacurile din nord

O vreme „neobișnuit de caldă” care nu afectează doar râul Po, ci și marile lacuri din nord, Garda fiind plină doar în proporție de 23%, iar Iseo de 26%, în timp ce Maggiore rezistă cu 56%, iar Como a ajuns la 72%.

Ceea ce este îngrijorător, adaugă Coldiretti, este seceta din nord-estul țării: din Friuli Venezia Giulia până în Veneto, unde sunt monitorizate atât nivelul pânzei freatice și al râurilor, cât și cel al rezervelor regionale de apă.

În schimb, în sud, cea mai gravă situație este în Calabria, unde volumul rezidual al rezervoarelor din Sila este capabil să acopere nevoile de apă ale orașelor Crotone și Rocca di Neto timp de doar 21 de zile, potrivit Departamentului de Teritoriu al regiunii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Două tractoare de 310.000 de euro căutate în Italia pentru confiscare, găsite la Nădlac

Femeie de 54 de ani moare din senin în timp ce conducea un scuter pe via Aurelia, la Pieve Ligure