in

Italia are sistemul de taxare cel mai apăsător din Europa, impozitele au crescut din nou

Ești angajat și ai doi copii? În nicio țară din Europa nu ai plăti atâtea taxe cât plătești în Italia.

Datele reies din „Analiza sarcinii fiscale din Italia, Europa și în lume. Structura și evoluția principalilor indicatori de politică socială” editat de Fundația Națională a Contabililor, conform La Stampa.

Potrivit studiului, Italia este „țara cea mai hărțuită de autoritățile fiscale, din toată Europa”, iar ponderea impozitării este cu 5,8% mai mare decât cea declarată, ajungând la 48,2%.

Analiza confirmă, de asemenea, că ponderea impozitării este dezechilibrată față de angajați și familii și că eficiența sistemului fiscal este foarte scăzută, pe locul 128 în lume.

Conform analizei profesioniștilor, 2019 a fost anul unei schimbări nedorite: după cinci ani de declin neîntrerupt al sarcinii fiscale, iată din nou o creștere bruscă de 0,7 puncte, ceea ce a readus totul la nivelul general cu patru ani în urmă.

După ultimul șoc puternic din 2012-2013 (+ 2,1%), în perioada de cinci ani 2014-2018 s-a înregistrat o scădere fiscală semnificativă (-1,7%), care, totuși, a vizat în principal companiile, din moment ce povara fiscală asupra gospodăriilor, al căror venit total se ridică la 323 miliarde de euro dintr-un total de 758,6 miliarde, nu a beneficiat de această reducere și a crescut de fapt.

Sarcina fiscală asupra gospodăriilor, calculată printr-o reelaborare a datelor Istat de către Fundația Națională a Contabililor, a fost de 18,0% în 2019, o creștere de 0,3 puncte față de 2018.

În ciuda intervențiilor asupra sarcinii fiscale din ultimii ani, indicatorul OECD plasează Italia în fruntea Europei: locul trei pentru angajatul singur, cu 48% și primul loc pentru angajatul căsătorit cu doi copii, cu 39, 2%.

Impozitul pe venitul personal, care în 2019 este primul impozit cu 176,8 miliarde de euro venituri, acoperă 34,2% din total (+ 2% față de 1995), TVA, al doilea impozit pe venit cu 111 , 8 miliarde de euro, acoperă 21,6% din total (+ 1,3% față de 1995). Împreună, impozitul pe venitul personal și TVA acoperă 55,9% din totalul veniturilor fiscale (+ 3,3% față de 1995).

Într-o comparație internațională, povara fiscală este dezechilibrată din partea muncii în ceea ce privește consumul.

Pentru veniturile din TVA în raport cu PIB-ul, Italia ocupă locul 26 în clasamentul UE27, în timp ce pentru veniturile din impozitul pe venitul personal, Italia ocupă locul al cincilea.

În ciuda reducerii excepționale a ratei totale de impozitare între 2006 și 2020, sarcina fiscală asupra profiturilor corporative calculată de Banca Mondială pentru Italia este aproape de 60%, făcându-l una dintre cele mai mari din Europa. Indicii de eficiență ai sistemului de impozite măsurați de Banca Mondială sunt deosebit de negativi: în clasamentul special al plății impozitelor din 2020, Italia se încadrează pe locul 128.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
paraliza dragnea închisoare

Liviu Dragnea ar putea paraliza în închisoare: «Situația este dramatică»

Condamnat pentru viol în Italia, arestat după 9 ani, polițiștii au pus în executare un mandat european de urmărire