in

Italia, cartea electronică de identitate o va înlocui pe cea clasică pe tot teritoriul țării până în august 2018

Până în august 2018, cartea de identitate pe hârtie va fi înlocuită pe întreg teritoriul Italiei cu cardul de identitate electronic (așa-numitul Cie). Este un card inteligent, similar cu permisul de conducere, unde informațiile personale sunt stocate pe microcipuri și bandă optică.

Cartea de identitate electronică este un document de identificare: este posibilă atestarea identității titularului, atât la nivel național, cât și în străinătate, cu excepția amprentelor. S-a introdus începând cu 4 iulie 2016, primăriile putând emite noua CIE, conform circularei nr. 10/2016 a Ministerului de Interne.

Noua carte electronică de identitate, pe lângă faptul că este un instrument de identificare a cetățeanului este și un document de călătorie în toate țările din Uniunea Europeană și în cele cu care statul italian a semnat acorduri specifice.

Cetățenii pot solicita CIE la primăria de rezidență sau de domiciliu în caz de primă eliberare, deterioare, pierdere sau furt al documentului de identitate. Este prevăzută și posibilitatea ca cetățeanul major să-și indice acordul sau dezacordul pentru donarea de organe și/sau țesuturi în caz de moarte.

Primăriile vor fi dotate cu o infrastructură formată din stații de lucru informatizate prin intermediul cărora vor putea obține toate datele cetățeanului. În momentul în care stațiile de lucru vor fi operative, fiecare primărie (sau municipalitate), se explică în circulară, va elibera noua CIE și nu va mai fi posibil să se procedeze la emiterea cărții de identitate pe suport de hârtie și nici a cărții electronice de identitate inițială pe cale experimentală. Cărțile de identitate pe suport de hârtie și electronic eliberate până la emiterea noii CIE își mențin valabilitatea până la scadență.

După solicitare, eliberarea cărții electronice de identitate va avea loc în șase zile lucrătoare, la adresa indicată de cetățean la momentul cererii sau la Primărie.

CITEȘTE ȘI:

Italia, contractul de închiriere, de ce este importantă înregistrarea? Noutăți 2016

Părinții care pleacă la muncă în Italia pot fi amendați cu până la 1.000 de lei dacă nu numesc o persoană care să se ocupe de copii

Italia, atenție la declaraţia de venituri pentru lucrătorii domestici, pentru majoritatea e OBLIGATORIE

Am solicitat cetăţenia, vor deveni şi fiii mei italieni?

Cetăţenia italiană pentru rezidenţă. Ce documente trebuie prezentate?

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Absurd! O tânără din Diaspora se revoltă contra pensionarilor din România: «Nu ne permiteți să ne întoarcem acasă! Voi v-ați trăit traiul, v-ați mâncat mălaiul! Ați făcut o revoluție și tot degeaba».

Siracusa, a violat o bătrână de 85 de ani, tânăr român condamnat la 8 ani închisoare