in

Italia, criză în construcții: jumătate de milion de locuri de muncă pierdute, românii însă nu sunt afectați

În Italia au dispărut 539.000 de locuri de muncă în ultimii 10 ani, dar cei care au fost afectați au fost mai mult italienii. Numărul muncitorilor români angajați în construcții nu a scăzut aproape deloc în această perioadă.

Din 2008 până în 2017, peste 3.4 milioane de locuri de muncă au fost pierdute în sectorul construcțiilor la nivel european, din care doar 539 de mii în Italia. Și, în timp ce alte țări din zona euro au avut, după criză, o creștere a ocupării forței de muncă în industria construcțiilor, Italia a continuat să sufere în acest domeniu, înregistrând doar o creștere mică de 5.000 de unități în 2017.

Este o fotografie a sectorului, făcută de Observatorul statistic al Consultanților de muncă, în raportul «construcțiile, o criză de neoprit» privind criza din industria construcțiilor din anii 2008-2018. Raportul, citat de ildenaro.it, a fost prezentat în 26 februarie la Genova la un eveniment numit “Verso il Festival del Lavoro”, o avanpremieră pentru Festivalul Muncii care va avea loc în iunie la Milano.

Din jumătatea de milion de locuri de muncă pierdute, în primul rând au fost afectați muncitorii italieni (-498 mii), mai ales cei tineri, mult mai puțini străini extracomunitari (-41 mii) și mai ales foarte puțini străini comunitari, între care cea mai mare parte români, care a înregistrat o scădere de numai o mie de unități (-0,8%). Raportul afirmă așadar că numărul angajaților din construcții comunitari a scăzut doar cu 1.000 în 10 ani, deci românii au fost practic neafectați.

În același timp, activitatea neregulară în domeniu a trecut de la 11,4% în 2008 la 15,8% în 2016, ceea ce face clădirea de-al doilea sector productiv, după agricultură, cu cel mai înalt nivel de nereguli. Un factor înregistrat mai presus de toate în sud, unde aproape un lucrător din patru muncește la negru (23,7%); ponderea acestora a scăzut la 27,9% în regiunile din Centru și de 10,4% în cele din Nord.

Cauza prăbușirii locurilor de muncă în construcții este declinul investițiilor: în anii luați în considerare a avut loc o scădere a investițiilor de peste 70 de miliarde de euro, dintre care 65 numai în sectorul construcțiilor.

Salariul minim în construcţii a crescut la 3.000 lei. V-aţi întoarce în România pentru această sumă?

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

”Cara Italia” împotriva decretului siguranței

Aversa, român ajuns în stare gravă la spital, colegii au vrut să ascundă accidentul de muncă