in

Italia, expiră decretul cu restricţiile de Sărbători. Ce se întâmplă după 6 ianuarie?

italia restrictii

Numărul cazurilor noi de infecţii continuă să crească în Italia. Într-o singură zi, rata de pozitivitate a crescut cu trei puncte, de la 14,1% vineri la 17,6% sâmbătă. Presa estimează că aceste cifre prefigurează restaurarea zonei roşii sau portocalii pentru unele regiuni. Amintim că la decretul cu restricţiile de Crăciun expiră pe 6 ianuarie.

Cele mai expuse riscului, în acest moment, sunt Veneto, Liguria şi Calabria. Foarte aproape de pragul care le poate transforma în zona roşie sunt şi Puglia, Basilicata şi Lombardia, scrie La Stampa.

Din 7 ianuarie, regiunile ar trebui să revină în zona galbenă (cu excepţia Abruzzo), însă rata de contaminări ar putea schimba cărţile de pe masă. Guvernul va stabili acest lucru pe baza noilor date despre infectări. În special, în Friuli Venezia Giulia, Valle d’Aosta, Piemonte, Trento şi Emilia Romagna au o probabilitate mare de a depăşi pragul critic de ocupare a paturilor din spitale, în timp ce pentru Lombardia, Trento şi Veneto, acelaşi lucru este valabil şi pentru terapia intensivă.

Tot pentru a preveni riscul de contaminare, ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, a semnat ordinul de amânare a redeschiderii staţiunilor de schi până la 18 ianuarie 2021.

Interdicţia ieşirii din case după ora 22.00 va rămâne în vigoare. În zonele galbene, restaurantele şi barurile vor putea servi până la ora 18. Piscinele, sălile de sport, cinematografele şi teatrele vor rămâne închise. Pe de altă parte, expoziţiile şi muzeele cu intrări limitate ar putea fi redeschise.

Între timp, sâmbătă Italia a avut 11.831 noi cazuri de Covid din 67.174 teste. Au mai murit 364 de oameni, numărul total al victimelor ajungând la 74.985. Vineri, noile cazuri au fost de 22.211 din 157.524 teste, în timp ce decesele au fost de 462. Scăderea numărului se datorează, aşadar, numărului mai mic de teste efectuate, dar rată infecţiei a crescut semnificativ.

Covid, peste 45 de mii de persoane vaccinate în Italia până acum, majoritatea între 50-59 de ani

papa-francisc

Papa Francisc i-a criticat pe cei care au plecat în vacanțe pentru a scăpa de restricţii. «Asta chiar m-a întristat»