in

Italia, româncelor nu le mai convine munca de îngrijitoare, criză tot mai mare de badante

Italia, româncelor nu le mai convine munca de îngrijitoare, criză tot mai mare de badante. În Veneto, numărul asistenților din România a scăzut, peste 6.000 de asistenți ”pierdute” în zece ani. Alberto Gallas, de la Gallas Group, o agenție care se ocupă de îngrijitoare în tot nordul Italiei, este mai preocupat de un alt aspect: declinul acum evident al îngrijitorilor din Europa de Est.
>>> Căderea menajerei de pe scară: angajatorul trebuie să demonstreze că a luat toate măsurile de siguranță. Sentința Curții de Casație

Italia, româncelor nu le mai convine munca de îngrijitoare

„Am fost de multe ori în România, care era unul dintre principalele rezervoare, alături de Bulgaria, dar între timp, mai ales în orașe, situația dificilă de după căderea lumii sovietice a fost arhivată. Iar zeci de ani de remitențe, de economii trimise acasă de cei care au îngrijit-o în ultimele decenii, au contribuit și ei la schimbarea prin care nu mai vin doamne poloneze să lucreze aici.

Mica burghezie și-a făcut loc în fostele republici sovietice, iar cifrele arată că, din 2013, numărul îngrijitoarelor românce din Veneto (cel mai mare număr de până acum) a scăzut cu 4%, de la 25 la 21%, la fel ca și grupul deja mic de îngrijitoare italiene, de la 7 la 6%”, a declarat Gallas pentru corriere.it.
>>> Ce drepturi are o badantă atunci când persoana asistată moare? „Raportul de muncă nu se încheie automat”

Noi scenarii

După româncele din România, îngrijitoarele din Moldova și Ucraina rezistă. Ele sunt însă depășite numeric de cele din Sri Lanka (există o comunitate numeroasă în Verona) și Maroc. Nu întâmplător, Gallas se deschide către scenarii intercontinentale: „Viitoarele bazine vor fi Asia de Sud-Est și Africa. Este mai dificilă integrarea în familiile din Veneto?

‘De fapt, chiar și în Veneto, în ultimele decenii, familiile au pus mult mai puține restricții în ceea ce privește originea îngrijitorului, există o deschidere incontestabil mai mare, iar atât din Asia, cât și din Africa vin persoane care, prin cultură, au un mare respect pentru persoanele în vârstă. La care se adaugă, și pentru o persoană în vârstă nu strică, un strop de veselie în plus din partea îngrijitoarelor africane’.
>>> Mai puține menajere și îngrijitoare românce în Italia, scădere uriașă de 10 la sută

Datele Inps

În 2013, conform datelor Inps, numărul oficial al îngrijitoarelor a fost de 75.156 de persoane. În 2022, zece ani mai târziu, acesta a scăzut la 69.797. ‘Vorbim așadar de 70.000 de îngrijitoare în Veneto, putem presupune că cele fără acte în regulă sunt mai multe. Estimarea finală, prin urmare, ajunge la aproximativ 150 de mii de îngrijitori.

În Italia există 900 de mii de lucrătoare oficial și aproximativ un milion de lucrătoare neînregistrate, cu o tendință de cerere puternică.

sursa: corriere.it.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Bătrână înșelată de 40.000 de euro

„Nepotul tău are necazuri, are nevoie de bani!”, bătrână înșelată de 40.000 de euro de un român și un napolitan

Lorenzo Nardelli omorât într-un lift

Mestre, doi moldoveni au ucis în bătaie un italian care intrase din greșeală în casa lor