Menu
in

Italienii fac foamea din cauza inflației: „Din ce în ce mai mulți reduc alimentele”

Italienii fac foamea din cauza inflației – Italienii continuă să se confrunte cu inflația și asta înseamnă că ajung să cheltuie mai mult pentru a cumpăra mai puțin, astfel că „taie” din toate, chiar și din mâncare.
Datele Istat certifică scăderea consumului și modul în care impactul creșterilor provoacă o înrăutățire a vânzărilor cu amănuntul. În luna martie nu s-a înregistrat nicio modificare în ceea ce privește valoarea, în timp ce datele de volum au scăzut cu 0,3% față de luna precedentă. În special, este izbitor că la mărfurile alimentare scăderea volumului este mai puternică (-0,7%) decât la produsele nealimentare (-0,1)%.

>>> Italia distribuie populației cardul de cumpărături pentru săraci, vor fi operaționale din iulie 2023

Italienii fac foamea din cauza inflației

Cursa prețurilor este și mai evidentă dacă se face comparația cu datele din martie 2022: vânzările cu amănuntul sunt în creștere cu 5,8% în valoare, dar în scădere cu 2,9% în volum. Tendințe de semn similar se regăsesc atât pentru vânzările de mărfuri alimentare (+7,7% în valoare și -4,9% în volum), cât și pentru mărfuri nealimentare (+4,1% în valoare și -1,3% în volum).

Cursa e-commerce continuă

Încă o dată, comerțul electronic ia partea leului cu o creștere a valorii de 10,3% față de luna martie a anului trecut, la fel cum supermarketurile marchează o creștere de 7,8% învingând magazinele de cartier și minimarket-urile (+3,5%).

>>> Lipsește în toată Italia Amoxicilina, un antibiotic pentru copii: „Situația se înrăutățește”

Italienii fac foamea din cauza inflației – Codacons: „Acțiune urgentă pentru calmarea prețurilor”

Asociațiile de consumatori subliniază cât de mult au fost forțate familiile să reducă cheltuielile și cer guvernului măsuri împotriva inflației. Pentru Codacons, „fără inflație și având în vedere cheltuielile de consum ale gospodăriilor, achizițiile scad în volum cu un total de 21,8 miliarde de euro pe an, cu cheltuieli mai mici egale cu o medie de -848 de euro pe familie”, avertizează asociația care cere guvernului să „ să intervină urgent pentru controlul listelor de prețuri și economisirea bugetelor gospodăriilor”.

Assoutenti invocă decretul anti-inflație

Assoutenti arată cu degetul alimentele scumpe și solicită un „decret antiinflație” care să includă întărirea garantului de preț și reducerea la zero a TVA-ului la produsele de primă necesitate. „Dacă eliminăm efectul de inflație – calculează Assoutenti – cheltuielile cu alimente ale italienilor scad cu 7,1 miliarde de euro anual, cu o reducere medie de 377 de euro dacă ne gândim la o gospodărie cu doi copii”.

Adoc: „Din ce în ce mai mulți italieni reduc cantitatea de mâncare”

Italienii „renunță la produsele de primă necesitate, reduc cantitatea de mâncare din cărucior și apelează la magazinele cu reduceri”, afirmă Adoc, sperând că convocarea comisiei de alertă rapidă a prețurilor, programată pentru 11 mai, va fi „oportunitatea de a explora dinamica inflației care ard salariile, pensiile și economiile”.

Federdistribuzione: „Protejarea puterii de cumpărare a familiilor”

Italienii fac foamea din cauza inflației – Intervenția guvernului este solicitată și de organizațiile comerciale cu Federdistribuzione care consideră că este o prioritate protejarea puterii de cumpărare a familiilor pentru a încuraja „redresarea cererii interne și a garanta stabilitatea companiilor noastre și a numeroaselor lanțuri de aprovizionare agroalimentare Made in Italy” .

>>> Funcționari de la Primăria Torino arestați, primeau șpagă de la români pentru cărți de identitate obținute rapid

Alarma Confcommercio

„Schimbarea tendențială a volumului total al vânzărilor cu amănuntul este egală, în primul trimestru al anului curent, cu -3%. Ceea ce nu ne lasă complet liniștiți cu privire la perspectivele pe termen scurt ale economiei italiene”, explică Confcommercio.

Confesercenti: „Reduceți povara fiscală”

În fine, pentru Confesercenti, „cea mai proastă cifră se înregistrează la magazinele mici, cu o estimare care depășește -5% în trei luni, din nou în ceea ce privește volumul”. Iar dacă asociația aplaudă tăierea taxelor, avertizează asupra riscului ca aceasta să fie „insuficientă” dacă nu va fi însoțită de o reducere a „poverii fiscale asupra lucrătorilor prin scutirea de impozit a majorărilor salariale”.

>>>  Ministrul italian de Interne vrea recunoaștere facială în locurile publice, în special la Roma, Milano și Napoli

sursa: tgcom24.mediaset.it , GazetaRomaneasca.com

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Exit mobile version