in

Kievul vrea să comande în Vatican: „Papa nu trebuie să-l întâlnească pe Kiril”


Kievul face presiuni asupra Vaticanului. Ambasadorul ucrainean la Sfântul Scaun nu vrea ca în Vinerea Mare, la procesiunea Via Crucis de la Colosseum, o ucraineancă și o rusoaică să poarte împreună crucea, așa cum a decis Papa. Mai mult, ambasadorul spune că Papa NU TREBUIE să îl întâlnească pe Patriarhul Kiril de la Moscova.

„Kievul vrea să comande în Vatican”, titrează affaritaliani.it.

„Crucea nu trebuie purtată de o ucraineancă și o rusoaică împreună”

„Așteptăm să vedem ce va decide Sfântul Scaun” cu privire la ideea ca o rusoaică și o ucraineancă să poarte împreună crucea în Via Crucis în Vinerea Mare de la Colosseum, dar „sper și mă rog ca poziția noastră va fi ascultată și acceptată”. Este declarația făcută de ambasadorul ucrainean la Sfântul Scaun, Andrii Yurash, într-un interviu acordat AGI, care s-a pronunțat împotriva inițiativei anunțate de Vatican. Andrii Yurash susține că a exprimat opoziția „majorității Ucrainei” față de această inițiativă.

Papa, presat de ambasadorul ucrainean de la Vatican

Pe rețelele de socializare, diplomatul a fost primul care a ridicat obiecții.

„Ambasada Ucrainei la Sfântul Scaun înțelege și împărtășește preocuparea generală din Ucraina și din multe alte comunități cu privire la ideea de a reuni femeile ucrainene și ruse în purtarea Crucii în timpul Via Crucis de vineri la Colosseum.”, a scris el pe Twitter.

„Vocea majorității din Ucraina”

Yurash reiterează că reprezintă „ vocea majorității populației ucrainene, care solicită ca acest lucru să nu se facă într-un asemenea moment ” și reamintește că poziții contrare au fost exprimate și de diverși exponenți religioși din Ucraina, în primul rând arhiepiscopul greco-catolic Sviatoslav Shevchuck și nunțiul apostolic la Kiev, mons. Visvaldas Kulbokas.

„Este firesc ca guvernul să preia preocupările și opoziția societății”, adaugă el, „noi, în calitate de ambasada, raportăm aceste poziții Sfântului Scaun”.

„Ucraina îi este foarte recunoscătoare Papei pentru fiecare gest de sprijin și solidaritate”, subliniază diplomatul, „dar trebuie în primul rând să înțelegem că noi cu rușii nu suntem „națiuni surori”, așa cum vor să ne prezinte unii: suntem cele două părți luptă în cel mai grav conflict din Europa de după al Doilea Război Mondial și nu noi am atacat Rusia și nici nu luptăm într-un alt teritoriu.

Ei sunt cei care ne-au invadat, care au ucis mii de oameni, au distrus orașe întregi. Ar fi fost posibil în timpul celui de-al Doilea Război Mondial să vadă prizonierii unui lagăr de concentrare participând la o inițiativă de reconciliere cu cei care l-au organizat?”.

„Sper din tot sufletul că faptele din ce în ce mai teribile comise de ruși în Ucraina fac imposibilă o nouă întâlnire între Papă și patriarhul Moscovei Kiril . Pentru Sfântul Părinte ar fi ca și cum a întâlni un lider spiritual al ISIS, pentru că astăzi Kirill este acesta: ghidul spiritual al statului și al societății teroriste conduse de Putin”.

Papa Francisc a sărutat steagul Ucrainei, adus de la Bucha

„Kiril este instrument al Kremlinului”

Aceasta este dorința ambasadorului Andrii Yurash. „Justificarea pe care Kiril o face războiului nu are nicio bază teologică sau creștină”, continuă diplomatul, „este doar o poziție ideologică și politică, iar Patriarhul este un instrument al Kremlinului, nu are nimic de-a face cu spiritualitatea”.

Potrivit ambasadorului, în momentul de față mai mult Moscova este interesată de o astfel de întâlnire.

„Acest lucru”, conchide el, „confirmă nevoia Rusiei de a folosi orice posibilitate de a fi considerată un interlocutor adecvat, un partener normal în timp ce lumea o exclude, atât ca stat, cât și ca societate, după atrocitățile pe care le-a comis”.

În schimb, Papa este îndemnat să meargă la Kiev. „Se lucrează în continuare” pentru o eventuală vizită a Papei la Kiev. Ucrainenii spun că nu sunt supărați. Controversa asupra deciziei Sfântului Scaun de a participa la Via Crucis la Colosseum o femeie ucraineană și o rusoaică, ca gest de reconciliere „nu contrazice” dorința al societății și al guvernului să-l vadă pe Papa Francisc în Ucraina.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
femeie omorata italia bataie

Roma, povestea tragică a unei românce, omorâtă în bătaie de soț. Fetița lor, de 8 ani, a rămas a nimănui

Parlamentul italian a aprobat o lege pentru scăderea temperaturii în toate clădirile publice