in

Sunt lucrător casnic: cum mă pot proteja dacă angajatorul meu nu mă plătește, nu-mi recunoaște concediile sau mă pune să fac sarcini care nu sunt prevăzute în contract?

Sunt lucrător casnic: cum mă pot proteja contra angajatorului? Ce pot face dacă nu mă plătește, nu-mi recunoaște concediile sau mă pune să fac sarcini care nu sunt prevăzute în contract?

Citește și ➡ Munca domestică: salarii minime și contribuții pentru 2023. Toate noutățile

Sunt lucrător casnic: cum mă pot proteja contra angajatorului?

În primul rând, trebuie precizat că munca casnică este reglementată și de un Contract Colectiv Național, document semnat de organizațiile care reprezintă atât interesele angajatorilor, cât și ale lucrătorilor. Au fost stipulate contracte colective specifice pentru categoriile care au o importanță mai mare la nivel național, și deci și munca casnică.

Prin urmare, acest contract oferă principala referință în ceea ce privește reglementarea muncii casnice.

În caz de neplată, nerecunoaștere a concediilor sau a orelor de odihnă sau a altor probleme, lucrătorul își poate exercita drepturile prin contactarea sindicatului, care își îndeplinește rolul de protecție a lucrătorilor, eventual asistând și colaboratorul casnic în eventualele „dispute” cu angajatorul.

Cu ajutorul sindicatului, se va putea verifica, de exemplu, dacă nivelul de clasificare al cuiva este respectat, dacă a fost recunoscut salariul prevăzut de CNL, dacă s-au plătit contribuțiile aferente și orice altă întrebare privind pozitia cuiva

Cum se desfășoară procedura dacă doriți să vă protejați împotriva angajatorului:

În primul rând, se are în vedere o primă fază, definită de conciliere, care urmărește găsirea unei soluții comune între cele două părți (angajat și angajator).

Dacă, în schimb, nu se poate ajunge la un acord, va fi necesar să se procedeze judiciar prin contactarea Judecătorului Muncii.

Articol realizat pentru Stranieri in Italia de:  Federica Merlo , avocat

ISEE: pentru ce este necesar și cum să-l cereți. Expertul răspunde

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
badante proba

Italia, ajutoare casnice și îngrijitoare care ”uitaseră” să își declare veniturile la fisc, suma totală peste un milion de euro

Un român a fost împușcat din greșeală de un italian

Scene incredibile în Mantova, român împușcat din greșeală de un italian care voia „răzbunare”