in

Luigi Di Maio a demisionat de la conducerea formaţiunii Mişcarea Cinci Stele, dar va rămâne ministru de Externe

Luigi Di Maio a demisionat miercuri de la conducerea Mişcării Cinci Stele, (M5S, antisistem), aflată la putere în Italia împreună cu Partidul Democrat (PD, centru-stânga), decizie care scoate în evidenţă disensiunile profunde din partid şi care amplifică incertitudinile pentru coaliţia de guvernare.

”Astăzi, îmi ofer demisia de la conducerea Mişcării Cinci Stele”, a spus Di Maio membrilor de partid, la un eveniment organizat pentru prezentarea unei noi structuri de liderilor regionali ai formaţiunii politice, potrivit news.ro.

 Di Maio a spus că Vito Crimi, şeful comisiei pentru regulament intern al Mişcării Cinci Stele, va prelua conducerea interimară, până când va fi ales un lider nou, la un congres al partidului care va fi organizat în lunile următoare.

Demisia nu va duce probabil la căderea guvernului, dar scoate în evidenţă diviziunile profunde din cadrul partidului şi aduce noi incertitudini în relaţiile deja fracţionate cu partenerul de coaliţie, Partidul Democrat.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentele italiene au crescut miercuri cu 0,05 – 0,08 puncte procentuale în urma informaţiilor legate de  demisia lui Di Maio, în timp ce costul asigurării expunerii la datoriile suverane ale Italiei a crescut la rândul său.

În primele sale comentarii după preluarea conducerii partidului Mişcarea Cinci Stele, Crimi, un proeminent senator, a spus că plecarea lui Di Maio nu va avea impact asupra stabilităţii guvernului.

Premierul Giuseppe Conte a emis un comunicat cu un mesaj similar.

Demisia lui Di Maio, care va rămâne ministru de Externe, survine cu câteva zile înainte de alegerile regionale din Emilia Romagna, unde partidul de dreapta Liga ameninţă să pună capăt dominaţiei neîntrerupte de 75 de ani a PD.

Rezultatul alegerilor ar putea pune în pericol supravieţuirea guvernului aflat la conducerea Italiei de cinci luni.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mantova, s-a dus la bancă cu actele altui român și a luat ”credit” de 20.000 de euro, prins cu ajutorul camerelor de supraveghere

„Plătește sau îi spun totul soției tale”. Italianul șantajat de o româncă s-a sinucis, ea acuzată de instigare la sinucidere