in

Medici şi asistenţi italieni injectaţi cu ser fiziologic în loc de vaccin anti-Covid. Cum a fost posibil?

vaccinati ser fiyiologic

12 medici şi asistenţi din Trentino, Italia au primit, în loc de vaccin anti-Covid, ser fiziologic. Este vorba despre o singură sesiune de vaccinare care a implicat 47 de persoane, dintre care cel mai probabil 12 au primit câte o injecție cu ser fiziologic în locul vaccinului Pfizer, scrie agenția ANSA.

Autoritatea sanitară specifică faptul că cazul a fost identificat prompt datorită protocolului și listelor de verificare utilizate, care oferă, printre altele, o comparație între dozele preparate și administrate și sticlele rămase încă intacte.

Operatorii în cauză au fost informați imediat prin stabilirea unui control de anticorpi cu test serologic în a douăzecea zi înainte de administrarea celei de-a doua doze. Trebuie subliniat faptul că administrarea soluției fiziologice nu implică niciun risc pentru sănătatea subiecților implicați, deoarece este apă distilată și sare.

Se pare că eroarea a apărut în momentul administrării: în mod normal, vaccinul este diluat cu ser fiziologic

„Când se folosește în mod normal un flacon, acesta este pus deoparte. În acest caz specific nu a fost pus deoparte, cea mai plauzibilă ipoteză fiind aceea că a fost reumplut cu soluție fiziologică și apoi de acolo au fost extrase cele șase doze care au fost administrate. Așadar, probabil că în interior erau și urme de vaccin“, spune Antonio Ferro, directorul Departamentului de Prevenție din cadrul Autorității pentru Sănătate Trento.

„La sfârșitul sesiunii de vaccinare, datorită listelor de verificare, operatorul a constatat eroarea. El a anunțat imediat conducerea și au fost convocate toate persoanele implicate în acea sesiune de vaccinare, 47 de persoane în total. Acestea au fost informate că e posibil să fi primit soluție fiziologică în loc de vaccin și au fost invitate să repete doza la 20 de zile. De asemenea, facem analize pentru a evidenția anticorpii, în așa fel încât să înțelegem cine și ce a primit“, a adăugat Ferro.

O fetiță de 10 ani din Italia a murit sufocată în urma unei provocări de pe TikTok

Tragedie într-o familie de români din Grosseto: singurul copil, o fetiță de 8 ani, a căzut în piscină și s-a înecat