in

Munca în Italia, climat de instabilitate: italienii nu mai cred în locul de muncă fix

Italienii nu mai cred în locul de muncă fix. Trei lucrători din patru (74%) s-au resemnat cu ideea că o carieră liniară desfășurată de-a lungul întregii vieți de muncă în cadrul aceleiași firme sau instituții nu mai există.

Caracterul provizoriu al locului de muncă este resimțit în special de femei (77% față de 70% în cazul bărbaților) și de lucrători mai maturi (76% dintre subordonații din categoria 45-67 de ani, față de 72% dintre cei între 18 și 44 de ani) și determină italienii să investească în formare continuă pentru a rămâne competitivi pe piața muncii (91%), să accepte o reducere a salariului numai să-și păstreze locul de muncă (44%), sau să ia în considerare ideea de a emigra (59%) sau de a se transfera temporar în străinătate (60%) pentru a găsi un loc de muncă nedisponibil în Italia.

Un climat general de acceptare a instabilității care caracterizează evoluția pieței muncii din ultimii ani este cel care reiese în Italia în ultima ediție a Randstad Workmonitor, ancheta trimestrială privind lumea muncii a Randstad, al doilea operator mondial în serviciile pentru resurse umane, efectuată în 33 de țări ale lumii pe un eșantion de 400 de lucrători cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani din fiecare națiune.

”Italienii – declară Marco Ceresa, administrator delegat al Randstad Italia – de-acum au înțeles dinamicitatea pieței muncii. Angajații pun în act diverse strategii pentru a răspunde provocărilor legate de flexibilitate: în mod transversal, fără diferențe de generații sau de gen italienii sunt printre primii în căutarea unui răspuns de tip propunere.

Din studiu reiese că există lucrători mai combativi care simt că au nevoie de o formare continuă și caută să-și îmbunătățească în mod constat propria competitivitate (91%, față de 86% media globală) și alții (59%) care sunt dispuși să iasă din zona lor de confort și să emigreze pentru a găsi un loc de muncă nedisponibil în Italia. Un semnal cultural și social cu siguranță important, lucrătorii italieni adoptând o abordare mai reactivă care combate acceptarea instabilității pieței relevată oricum de o parte din eșantion.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ion Nechita, Roma: ”Țara trebuie să arate că poate oferi siguranţă românilor care decid să se reîntoarcă”

Forțele de ordine din Italia, descurajate de justiție să aresteze hoții. Caz clasic: prins la furat, este eliberat de judecător