in

Ion Nechita, Roma: ”Țara trebuie să arate că poate oferi siguranţă românilor care decid să se reîntoarcă”

Ion Nechita, 38 de ani, locuieşte la Roma, dar anul trecut a candidat la primăria comunei Tazlău. A candidat ca independent ”făcând campanie fără partid mare în spate, fără echipă care să-şi asume total această luptă politică”, ne-a declarat el. E convins că majoritatea românilor din diaspora doresc să se întoarcă acasă, dar au nevoie de ajutorul statului. ”România trebuie să arate că poate oferi siguranţă acestei alegeri.”, a mai spus el.

Deşi a plecat în lupta electorală având de înfruntat candidaţi cu veche activitate la primărie şi susţinuţi de partide politice, Nechita a obţinut un foarte bun rezultat.

„Am fost învins, de fapt consider că ai mei consăteni au fost învinși de un primar cu 3 mandate în spate, ex PD, ex PSD, ex UNPR, actual PNL ce a reușit să creeze un aparat și să pună în mișcare un mecanism electoral la care s-au raliat și toți ceilalți contracandidați ai săi din urmă cu 4 ani. Cred că lipsa unui partid puternic în spate a reprezentat un mare dezavantaj, eu candidând independent, insuficienta mea prezență printre oameni pe lângă frica de schimbare, superficialitatea tratării unor teme privind buna administrare și viziunea asupra unei dezvoltări durabile, pe care eu am încercat sa le aduc in dezbatere. Am luat 26% din voturi faţă de 59% ale primarului în funcţie, a povestite el.

”Ce crezi că ar trebui schimbat în România?”, l-am întrebat pe Ion Nechita.

”Din start trebuie să spun că din analizele mele rezultă că majoritatea românilor din străinătate doresc să se întoarcă în ţară, deci jumătate de problema e rezolvată, partea cea mai uşoară căzând, însă, în sarcina statului, a guvernării.

Plecând de la această constatare este foarte clar că doar România trebuie să arate că poate oferi siguranţă acestei alegeri. Siguranţă din acest punct de vedere ar presupune un sistem de educaţie performant, un bun sistem de sănătate, o administraţie publică eficientă şi oportunitatea unui loc de muncă.

”Legat de acest ultim obiectiv cred că suntem conştienţi cu toţii că fără infrastructură de transport, autostrăzi sau măcar drumuri expres, căi ferate bine intreținute și eventual transformate pentru suportarea unor trenuri de medie-viteza măcar, nu avem cum să sperăm că economia s-ar putea dezvolta astfel încât să creeze suficiente locuri de muncă sau să constituie un mediu de business ce ar putea fi atractiv si pentru romanii din strainatate.

Asigurarea unui mediu concurenţial de acces la funcţiile publice, respectiv în societăţile cu capital de stat şi liberă concurenţă în mediul investiţional/economic pe lângă independenţa justiţiei constituie principii de bază şi de necompensat/înlocuit pentru GARANŢIA unei societăţi în care ţi-ai putea face planuri de viitor.

Sigur, oportunitatea accesării unor posibile programe de atragere a potenţialelor investiţii ce au ca sursă românii cu reşedinţa în străinătate respectiv a celor ce oferă avantaje angajărilor personalului cu experienţă de muncă în străinătate reprezintă măsuri necesare, chiar dacă şi aici există o largă discuţie despre eficiența programării şi implementării lor, dar în niciun caz suficientă pentru a constitui mijloace de realizare a obiectivelor de creştere a bazei de impozitare în România, că până la urmă dincolo de realizarea reintegrării românilor în ţară de origine obiectivul primordial al statului român este de a deveni mai puternic şi dezvoltat prin forţă tuturor celor ce se simt Români.”

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Politicule, ia-ți labele de pe Diaspora!

Munca în Italia, climat de instabilitate: italienii nu mai cred în locul de muncă fix