in

O treime din populația Italiei vrea reîntoarcerea la vechea liră, jumătate vor referendum pentru ieșirea din UE

Euroscepticismul devine tot mai popular într-o Italie care era una din naţiunile cele mai euro-file de pe continent. În ceea ce priveşte euro, părerile pozitive privind moneda unică au trecut de la 67,6% în 2014 la 59,1% în 2019. Şi, în timp ce 22,4% dintre italieni credeau în 2014 că euro nu a provocat decât complicaţii în viaţa de zi cu zi, numărul lor a crescut astăzi la 40,9%. Ceea ce explică procentul de 30% al celor care doresc o revenire la liră, dublul nostalgicilor din 2016.

Ţinuţi în priză de campania electorală permanentă a guvernului lor populist, unul din doi italieni sunt deschişi la ideea organizării unui referendum privind un Italexit, scrie Les Echos.

Dacă în 2016, doar 28% dintre italieni considerau utilă o astfel de consultare în Peninsulă, acum au ajuns la cifra de 49,5%. În plus, o treime dintre aceştia sunt decişi să răspundă «da» dacă li s-ar cere părerea la ieşirea ţării lor din UE.

Cu o lună şi jumătate înainte de reînnoirea Parlamentului European, acest sondaj realizat de Community Group pentru cotidianul «La Stampa» confirmă că suveranismul are vânt în pupa în Peninsulă. Liga, ca şi M5S, se revendică de la acest curent şi nu ezită să critice «eurocraţii bruxelezi care încurcă popoarele cu normele lor constrângătoare şi absurde».

Se întoarce roata! Italian la cerșit în Romania: ”Italienii nu m-au ajutat niciodată, românii da”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Găinar în Italia: arestat după ce și-a făcut foto cu un evantai din bani, lângă mașina poliției

Reputat cercetător din Italia, a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi