in

„Până la 2,5 euro pe litru” Benzină, încep din nou creșterile de preț în Italia

Cresc prețurile la carburanți în Italia

Cresc prețurile la carburanți în Italia. Embargoul asupra produselor rusești rafinate a intrat ieri în vigoare, dar pentru moment la benzinăriile din Italia nu se văd încă efectele. Asta nu înseamnă că nu vor veni.

A furat motorină lângă Napoli, român pedepsit de Camorra

Cresc prețurile la carburanți în Italia

Dacă în ultimele zile numeroși șoferi și asociații comerciale și-au exprimat îngrijorarea puternică cu privire la riscul unor creșteri mari de preț la pompă, care ar putea aduce definitiv în genunchi familiile deja afectate de boom-ul alimentar și al facturilor, veștile proaste ar putea, din păcate, abia să înceapă. 

Embargoul Uniunii Europene privind importul de produse petroliere rafinate rusești, benzină și motorină, a intrat oficial în vigoare din 5 februarie. O sancțiune foarte dorită de Bruxelles după începutul războiului din Ucraina, însă criticată de mulți analiști care continuă să sublinieze modul în care Moscova a acoperit până acum jumătate din necesarul de motorină al Europei. 

Riscul, subliniat de revista Open , este ca în următoarele zile dificultățile italienilor să crească și mai mult.

Benzină și motorină, au început creșterile de preț la benzinărie: atunci

Combustibilul alimentează nu numai 16 milioane de mașini în Italia, ci și camioane, nave și vehicule militare. Potrivit Assoutenti, pe unele tronsoane de autostradă repercusiunile ar fi deja evidente în ultimele ore, cu motorina în regim de servire care ar fi revenit deja peste 2,5 euro pe litru. Cu teama că mecanismele de speculație ar putea fi declanșate din nou.

De altfel, Assoutenti a trimis o scrisoare către Ministerul Întreprinderilor și Antitrust pentru a sublinia profiturile suplimentare pe care companiile le-ar fi realizat în 2022: 1,9 miliarde la benzină și 7,4 miliarde la motorină

Președintele Nomisma Energia Davide Tabarelli a încercat însă să arunce apă pe foc: „Este foarte probabil ca dinamica motorinei să o urmeze pe cea a țițeiului, sub embargou în țările europene încă din 5 decembrie. Datorită stocurilor acumulate în ultimele luni și ca urmare a mecanismului de plafonare a prețurilor aplicat de țările UE din G7, piața ar trebui să-și mențină stabilitatea”. 

Potrivit lui Tabarelli , totuși, acești factori combinați „cu cursa pentru aprovizionare care începe în toamnă, vor fi factori care ar putea afecta negativ prețurile la motorină”. 

Fge, o firmă britanică de consultanță energetică, a speculat că Europa va înlocui fluxurile din Rusia prin creșterea importurilor din Statele Unite și Orientul Mijlociu.

Prețuri în 5 februarie

În ceea ce privește prețurile medii comunicate ieri, 5 februarie, de operatorii a circa 18.000 de benzinării către Observatorul Ministerului Dezvoltării Economice, la autoservire benzina este de 1,874 euro/litru și motorina la 1,914 euro/litru. Când este servit, benzina verde 2,012 euro/litru, motorina la 2,034 euro/litru , GPL la 0,794 euro/litru, metan la 2,019 euro/kg și GNL la 2,347 euro/kg. Pe autostrăzi, benzina la 1,946 euro/litru (servit la 2,207), motorina la 1,967 euro/litru (servit la 2,231), GPL la 0,888 euro/litru, metan la 2,025 euro/kg, GNL la 1,887 euro/kg, scrie Quattroruote.

Italia, adio reducerilor, carburanții devin mai scumpi: reducerea accizelor la motorină și benzină expiră

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Caz incredibil Monza bărbat două soții

Caz incredibil la Monza: bărbat depistat cu două soții, cu care avea șase copii: una dintre ele și trei copilași ținuți într-un garaj

A început la Roma campania ”Cu România în inimă”: „Aceasta este bogăția identității”