in

Papa Francisc consideră că ”plăcerea de a mânca și plăcerea sexuală vin de la Dumnezeu”

Papa Francisc, critic al bigotismului care a făcut uneori legea în cadrul Bisericii Catolice, consideră că plăcerea culinară și cea sexuală “sunt pur și simplu de natură divină”, într-un volum de interviuri publicat miercuri în Italia, informează AFP.

“Biserica a condamnat plăcerea inumană, brută, vulgară, dar, în schimb, a acceptat întotdeauna plăcerea umană, sobră, morală”, a declarat Suveranul Pontif, răspunzând întrebărilor ce îi erau adresate de Carlo Petrini, un scriitor și expert italian în gastronomie.

“Plăcerea vine direct de la Dumnezeu, ea nu este nici catolică, nici creștină, sau altceva, este pur și simplu divină”, a subliniat papa Francisc. “Plăcerea de a mânca ne folosește pentru a ne păstra sănătatea mâncând, la fel cum plăcerea sexuală este făcută pentru a face iubirea să fie mai frumoasă și pentru a garanta perpetuarea speciei”, a precizat Suveranul Pontif.

Papa se opune categoric “unei moralități bigote” ce refuză noțiunea de plăcere, care a existat în istoria Bisericii Catolice și care constituie “o interpretare greșită a mesajului creștin”. Acea viziune “a făcut uriașe pagube, care se resimt puternic încă și în ziua de azi în anumite cazuri”, a deplâns papa.

“Din contra, plăcerea de a mânca, la fel ca plăcerea sexuală, vin de la Dumnezeu”, a insistat liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lumea întreagă.

În nouă carte, papa Francisc amintește în trecere admirația lui necondiționată pentru filmul “Festinul Babettei”, a cărui acțiune se desfășoară într-o comunitate protestantă daneză ultra-puritană din secolul al XIX-lea, invitată să participe la un somptuos banchet pregătit de o bucătăreasă franceză care a câștigat la loterie. “Pentru mine, este un imn adus milostivirii creștine și iubirii”, a mărturisit Suveranul Pontif.

Noul volum ce conține trei interviuri, se intitulează “Terra Futura, Conversații cu papa Francisc despre ecologia integrală” și a fost redactat de fondatorul “slow food” – concept creat în anii 1980 pentru a se opune alimentației de tip “fast food”.

Cartea este centrată pe viziunea extrem de socială a papei Francisc asupra ecologiei, evidențiată și în enciclica să “Laudato Și”, publicată în 2015.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Alegeri în diaspora, românii mai au câteva zile pentru a alege să voteze la secție sau prin corespondență

Episcopul Huşilor Ignatie infectat

Episcopul Huşilor, Ignatie, a fost infectat. «Epidemiologia nu va distruge Ortodoxia!», spunea prelatul de curând