in

Patru orașe din Italia figurează printre cele mai poluate din Europa, Cremona este pe ”podium”

Unele orașe din Italia sunt printre , potrivit unui studiu care analizează calitatea aerului. La polul opus sunt orașele din Scandinavia și din regiunea Mării Baltice. Agenția Europeană de Mediu (EEA) a lansat joi ultimul său clasament privind calitatea aerului în oraș, reiterând faptul că în unele orașe poluarea aerului continuă să prezinte un risc pentru sănătate, scrie euronews.

Astfel, orașul cu cea mai proastă calitate a aerului s-a dovedit a fi Nowy Sacz în Polonia, cu o concentrație medie de particule fine ajungând la 27,3 µg / m3. Cremona din Italia (25,9 µg / m3) și Slavonski Brod (25,7 µg / m3) din Croația. Particulele fine sunt poluantul atmosferic cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește boala și moartea prematură.

Alte patru orașe poloneze (Zgierz, Piotrkow Trybunalsi, Zory și Cracovia), precum și alte trei orașe italiene (Vicenza, Brescia și Pavia) și orașul bulgar Veliko, ocupă restul celor mai proaste 10 orașe.

La polul opus, orașul european cu cea mai bună calitate a aerului din ultimii doi ani sa dovedit a fi Umea în Suedia, unde concentrația de particule fine este în medie de 3,7 µg / m3. Este urmat de Tampere în Finlanda (3,8 µg / m3) și Funchal, Portugalia (3,8 µg / m3). De asemenea, figurează în top 10: Uppsala și Stockholm din Suedia; Tallinul Estoniei și Narva și Tatu; Orașul Bergen și Trondheim și orașul spaniol Salamanca.

S-a estimat la sfârșitul anului trecut că 417.000 de cetățeni din 41 de țări europene și-au pierdut prematur viața în 2018 din cauza poluării aerului – cu 60.000 mai puțini decât un deceniu mai devreme, dar totuși „mult prea mari”. O directivă europeană a stabilit concentrația maximă tolerată de particule fine în aer la 25 µg / m3, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) are un ghid mult mai strict de 10 µg / m3.

Pentru a compila lista, SEE a folosit concentrația zilnică de particule fine din 300 de orașe pentru a calcula o concentrație medie anuală. Au fost incluse doar orașele care au comunicat cel puțin 75% din acoperirea datelor temporale.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Macerata, bărbat de 58 de ani moare la 10 zile după vaccinul Pfizer: „ficat compromis”

mama fiica

Padova, mama moare răpusă de cancer la 47 de ani și vrea pe cruce codul Iban pentru donații care să o ajute pe fiica rămasă singură pe lume