in

Psihiatru italian faimos: «Italia, o țară de idioți, violenți și barbari. Cretinii sunt la putere»

Unul dintre cei mai faimoși psihiatri italieni, Vittorino Andreoli, pune un diagnostic dur, într-un interviu în Huffington Post Italia. «Violența, caracteristică biologică umană, devine comportament dominant, deoarece nu mai există inhibiții și lipsesc reguli, principii, exemple.»

Vittorino Andreoli, faimos psihiatru veronez, 79 de ani, unul dintre cei mai importanți exponenți ai psihiatriei mondiale, membru al Academiei de Științe din New York și autor de studii, romane și poezii, trage un semnal de alarmă cu privire la Italia, dar cu raționamente generale privind civilizația de azi.

Italia este caracterizată în primul rând de violență. «Este o chestiune larg răspândită – gândiți-vă și la violența dintre vârstnici – și de dimensiuni mari, care trebuie explicată ținând cont de comportamentele celor care execută actul violent specific, dar nu trebuie să uităm că aceste comportamente sunt derivate și expresia unei mari crize a civilizației. Omul pe care îl întâlnim este din ce în ce mai puțin rațional, din ce în ce mai impulsiv.

Referindu-se la dezvoltarea civilizației, Giambattista Vico a explicat modul în care treptat, de-a lungul secolelor, am trecut de la barbarie la societatea rațiunii, clarificând că este partea cea mai umană – rațiunea, dar și respectul pentru valorile afective – care reușește să domine instinctele. Fără aceste frâne, suntem barbari. Iată, în prezent trăim o fază de regresie spre barbarie.

Lipsesc regulile, exemplele. Nu mai există legi, care, cum spunea Platon, trebuie să fie utile pentru a fi respectate de toți. Legea astăzi a devenit o modalitate de a face ceea ce se dorește, oferind o justificare. Nu mai au valoare regulile, care au stat la baza vieții civile.

Azi coerența e considerată un semn de slabă capacitate de adaptare la societate. În țara noastră mulți proclamă valoarea incoerenței. Există o pierdere generalizată de rațiune, o prevalență a instinctelor și impulsurilor care nu mai sunt inhibate. Îmi place o femeie? Impulsul de satisfăcut este de a o poseda. Îmi place un telefon mobil pe care nu îl pot cumpăra? Îl fur. Nu este o întâmplare că pentru a avea succes trebuie să fii idiot.

Ca să nu mai vorbim de putere. Puterea este în mâinile cretinilor, cultura este considerată inutilă, cunoașterea nu contează. Puterea contează ca verb, fac pentru că pot, nu pentru că este util. Puterea este cea mai mare boală socială care există. (…)

Regresăm foarte repede. Cucerirea civilizației nu este un fapt biologic, nu avem genele civilizației. Este un fapt care se referă la ființa umană, la partea sa umană. Și, așa cum merg lucrurile, riscăm să pierdem cuceririle câștigate cu efort de-a lungul secolelor, în decursul a două generații.»

În 2013, psihiatrul italian declara că “Italia este un bolnav mintal grav”. Acum situația este mai gravă, spune Andreoli: «Cu șase ani în urmă credeam că există medici care să trateze boala țării, acum nu mai văd niciun remediu. Italienii nu mai cred în temelia democrației, care este votul. Democrația este în pericol. În agonie.»

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

VIDEO – Torino, român beat, l-a bătut pe proprietarul unui bar apoi a distrus localul cu o rangă

Orte, a încercat să mituiască un echipaj de carabinieri cu 200 de euro, român arestat pe loc