in

Reacții, cazul fetiței violate și ucise în Campania: ”Abuzul sexual şi incestul sunt considerate normalitate”

În Campania ”există zone întregi în care abuzul sexual şi incestul sunt considerate normalitate”. Denunţul deosebit de grav vine de la Cesare Romano, Garant pentru copii şi adolescenţi al regiunii campane, unde zilele acestea sunt în curs anchete asupra morţii unei fetiţe de origine română violată şi ucisă într-o piscină din San Salvatore Telesino, după cazul micii Fortuna abuzată şi aruncată de pe o terasă la Caivano. Cesare Romano, sociolog atent la situaţia minorilor, explică într-un interviu la Ansa motivele denunţului.

Citește despre cazul de la San Salvatore Telesino:

Fetiţă româncă de zece ani, găsită moartă într-o piscină. Ipoteză înspăimântătoare: răpită și ucisă

Examen medico-legal: micuța Maria, fetița română găsită moartă în piscină, a fost violată

Vânătoarea asasinului micuței Maria. ”Îl primeam în casă. Îl ajutam. Răsplata? Ne-a violat şi ucis fetiţa”

D.le Romano, pe ce se sprijină acest denunţ?

”Se sprijină în mod fundamental pe un studiu pe care l-am efectuat pe un eşantion reprezentativ la Primăriile din Regiunea Campania şi la nivel teritorial, unde am relevat circa 200 de cazuri de abuzuri intrafamiliale şi mărturii directe şi indirecte ale unor persoane, fete care trăiesc în diferite zone campane care au mărturisit în manieră foarte ”senină” că sunt abuzate în familie, la fel ca prietenele lor şi prietenele prietenelor lor. Aceste date bineînţeles nu au fost publicate în studiu însă ar merita o aprofundare diferită”.

Cărui lucru aţi atribui această situaţie cu adevărat înspăimântătoare? Sărăciei, degradării morale…

”Cauzele sunt multiple, pentru că pe de-o parte există o problemă socială, zone în care lipsesc valorile, familii destrămate, sărăcie, degradare ambientală şi culturală, motive pentru care încă se crede că fiii sunt proprietate exclusivă; pe de-altă parte, există o problemă de deviere sexuală care, din păcate, din lipsa moralităţii, eticii şi altor aspecte – chiar dacă este transversală în diferitele categorii ale populaţiei – incide în manieră semnificativă”.

Aşadar putem spune că există o carenţă în educaţia pentru afectivitate, o carenţă în iniţierea sexuală…

”Cu siguranţă da, dar şi altceva. Problema este şi atunci când se trăieşte într-un mediu desprins de centrele urbane – dau exemplu Parco Verde din Cavaiano, care a ajuns în atenţia mass-mediei în ultima vreme – unde nu există o supraveghere a poliţiei, nu există servicii, nu există magazine, există doar o zonă de trafic de droguri – fiindcă este printre locurile cele mai importante de trafic din Campania, deci pe mâna criminalităţii – din păcate toate acestea afectează în manieră semnificativă. În aceste locuri femeile şi mamele depind în mod exclusiv de partenerii de viaţă pe care îi au alături şi care deseori sunt bărbaţi lipsiţi de orice valoare morală sau familială. Cauzele, repet, sunt diferite şi ar merita un studiu mult mai aprofundat decât cel care a fost efectuat”.

Aprinderea unui reflector la ce ar putea servi?

”Scopul meu era exact acesta: aprinderea unui reflector asupra unei situaţii pe care deseori ne facem că nu o vedem şi nu ne dăm seama că este vorba de un fenomen care există şi trebuie înfruntat. Eu aş dori ca toate instituţiile să-şi dea seama de acesta şi să facă ceva pentru zonele, familiile şi copiii noştri, fiindcă este nevoie de o serie de activităţi, aşa cum este nevoie de resurse. A venit momentul în care este necesar să ne trezim şi să facem ceva pentru copiii noştri!”.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

I s-a făcut rău și a căzut în apă, româncă de 27 de ani, înecată în lacul Iseo. Era rezidentă lângă Padova

Italia, eliminată o distincție odioasă: acces gratuit în muzee și pentru minorii străini