in

Roma, ce sume se adună în Fontana di Trevi, simbol de frumusețe, atracție pentru milioane de turiști anual

Fontana di Trevi este poate locul magic prin excelență al Orașului Etern. Proiectată de Nicola Salvi și plasată pe o latură a Palatului Poli (mai popular numit Palatul Conti di Poli), începută de același Salvi (care a câștigat concursul organizat de Papa Clement al XII-lea) în 1732, a fost finalizată în 1762 de Giuseppe Pannini.

Însă în afara caracterului său maiestuos, fântâna este cunoscută și pentru o serie de tradiții, cea mai cunoscută fiind aceea legată de aruncarea de monede în fântână: făcând acest gest cu ochii închiși, întorcând spatele către Palatul Poli, se pune dorința reîntoarcerii în oraș.

O tradiție ale cărei origini se ignoră însă care ar putea deriva  din vechiul obicei de a arunca în locurile sacre, cum sunt fântânile dorințelor, mici daruri pentru a atrage bunăvoința divinităților locale. Tradiția este atât de cunoscută încât sunt foarte rari turiștii, chiar și străini, care se sustrag ”ritualului” aruncării monedei.

Un gest repetat zilnic atât de frecvent încât, anual, suma totală de bani strânsă în fântână se ridică la peste un milion de euro. Bani care potrivit unei hotărâri a Primăriei din Roma din 2006 sunt predați organizației umanitare Caritas Diocesana din Roma.

Dintre aceștia 40% sunt alocați organizației Empori pentru solidaritate față de familiile victime ale crizei și, în afară de produse alimentare, se furnizează sprijin psiho-social, legătură cu serviciile din teritoriu și multe altele, 25% se alocă cantinelor și restul întreținerii caselor și hostelurilor Caritas.

Caritas a utilizat banii și pentru alte inițiative caritabile. Printre care construirea unui magazin de produse alimentare pentru săraci și a unui adăpost pentru persoanele afectate de SIDA. Trebuie subliniat că venitul fântânii a crescut ca urmare a legii care îi împiedică pe ”hoți” să fure monedele din apă. Rezultatul a fost evident în numai doi ani, între 2010 și 2012, când suma acumulată a crescut cu 30%.

La aproape trei sute de ani de la așezarea primei pietre, fântâna este tot mai frumoasă, recent au fost efectuate lucrări de renovare de 2,2 milioane de dolari, finanțate de casa italiană de modă Fendi. A fost adăugată iluminare cu leduri și fațada din marmură, cu statui care îl înfățișează pe zeul mării Neptun, sănătatea și abundența, a fost restaurată.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Escroci cu alba-neagra la Colosseum: 3 români împreună cu 4 ”asociați”, arestați de carabinieri la Roma

Orgoliu criminal. A omorât un om pentru că i-a reproșat în trafic: „Așa sunteți voi, astia din Italia”